Zmago Sagadin: “Usedite se in sklenite dogovor, kajti košarka se bo še potopila”

Zmago Sagadin je podal intervju za Novo.rs, kjer nikakor ni mogel biti zadovoljen s trenutno situacijo v evropski košarki.


Sagadin je s 25. trofejami na nacionalnem in mednarodnem nivoju eden najuspešnejših slovenskih trenerjev. 67-letni strokovnjak iz Celja je razočaran nad zaostankom FIBE za FIFO, še posebej ga moti ekonomski vidik. Po njegovem mnenju bi se morali mladi, lokalni košarkarji dlje časa obdržati v domačem okolju, NBA pa bi moral klubom v Evropi plačevati za njihove igralce. “Evroliga in FIBA se morata nujno usesti in določiti, da ‘ne sme nihče v ligo NBA dokler klubi ne dobijo vsaj 5 milijonov evrov izplačila’, kar bo dalo ljudem v Ameriki misliti. Kar se je tukaj naredilo za košarko mora biti spoštovano. Če temu ne bo tako se bojim, da bo NBA v Evropi kmalu naredila svoje tekmovanje,” je dejal Sagadin, ki je bil v trenerskem poslu mnogo leto (1974-2014).

Sagadin je bil seveda zelo vesel slovenskega uspeha na evropskem prvenstvu leta 2017, a glede prihodnosti ni preveč optimističen. “Čestitke! Velik uspeh. Moralo bi se nadaljevati, a kako? Ne more se, saj igralci iz lige NBA in Evrolige niso mogli igrati v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. To je smešno. Fibino tekmovanje je nepomembno. Vsak lahko reče kar želi, a ko te nekdo omeji do te mere, potem si nepomemben,” je bil do stanja Fibine košarke oster Sagadin, ki se še kako zaveda, da v zadnjih letih sistem ni bil naklonjen manjšim reprezentancam, kot je Slovenija.

Nekdanjega prvega stratega ljubljanske Olimpije ne navdušuje niti stanje v ABA ligi, kjer je bil tudi eden od soustanoviteljev. Moti ga predvsem dejstvo, da jadranska liga izgublja stik z Evroligo. “Ne vem kaj se je zgodilo, kje in kako se je ustavilo. Trenutna liga je blizu temu, da razpade. Tragedija je, da smo padli samo na eno ekipo v Evroligi. Nekdo bi moral biti realističen in povedati, da bi moral biti naš maksimum tri ekipe, minimum pa dve. Mi smo iz treh evroligašev prišli na 2+1, nato dva, nato pa na enega in to na kakšen način. To se ne bi smelo nikoli zgoditi.”

Če se stanje v regijski košarki ne bo spremenilo se po Sagadinovem mnenju ne obeta nič dobrega. “Sedaj nimamo več kot ene ekipe v Evroligi, smo Liga, ki ne razvija domačih igralcev in raje kupuje vse mogoče tujce. Usedite se in sklenite dogovor, kajti košarka se bo še potopila,” je Sagadin za konec apeliral na spremembe v ligi ABA,

 

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: ABA liga

 

Sorodne objave