Zlati slovenski košarkarji bodo dobili celovečerni film

Ljubljana – Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je v zlatem septembru leta 2017 spisala novo poglavje velikih uspehov slovenskega športa in slovensko košarko veličastnega 17. septembra postavila na sam vrh Evrope. Spomine na nepozabno košarkarsko poletje in fantastične igre Gorana Dragića, Luke Dončića, Klemna Prepeliča, Gašperja Vidmarja ter ostalih varovancev Igorja Kokoškova bomo v bližnji prihodnosti lahko podoživeli tudi v celovečernem filmu.


Film v režiji Gorana Vojnovića in produkciji producentske hiše December ter v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije in vodilno medijsko hišo PRO Plus bo prikazal pot slovenske košarkarske reprezentance do osvojitve naslova evropskih prvakov. Iz obširnega arhivskega materiala bodo ustvarjalci filma poustvarili vse etape te poti, od priprav in uigravanja nove, pomlajene zasedbe, prvih pripravljalnih zmag, uspešnega začetka prvenstva pa vse do izjemnih zmag nad Latvijo in Španijo ter seveda epskega, dramatičnega in povsem filmskega finala s Srbijo. Končali pa z evforijo, ki je zajela vso državo.

Goran Vojnović, režiser:
”Naslov evropskih prvakov v košarki leta 2017 ni le največji uspeh slovenskega ekipnega športa, temveč je tudi uspeh, ki sem ga kot navijač doživel najbolj čustveno. Noben drug športni dosežek se me ni tako močno dotaknil. In vem, da še zdaleč nisem edini, ki mu spomini na Carigrad izpred dveh let še vedno izvabljajo solze sreče. Tudi zato se mi zdi, da je to potrebno ovekovečiti, in da je potrebno to ovekovečiti zdaj, ko so čustva še močna in spomini še bistri. Ko vsi, ki so pri tem uspehu sodelovali, še dobro vedo, kaj se je zgodilo v polčasu tekme proti Latviji, na avtobusu po tekmi s Španijo in kako so preživeli noč pred velikim finalom. Kakor tudi navijači še vedno hranijo nešteto nepozabnih zgodb. Zato upam, da nam uspe vse to zabeležiti in, da bomo ustvarili film, ki nas bo lahko vse odpeljal nazaj v Carigrad.”

Želja ustvarjalcev je, da film luč sveta ugleda v prihodnjem letu. Prvi pogovori z zlatimi košarkarji so že posneti, preostale zgodbe glavnih akterjev pa naj bi bile na filmski trak ujete v prihodnjih mesecih. Ob pomoči predstavnikov sedme sile, ki so bili v Helsinkih in Carigradu prav tako del košarkarske zgodovine, se evropski prvaki med drugim spominjajo prvega zbora in spoznavanja reprezentance, pričakovanj pred prvenstvom, miselnosti, ki jo je prinesel selektor Igor Kokoškov, občutkov po odlično odigranem skupinskem delu prvenstva, dogajanju v Carigradu in evforiji, ki je zajela Slovenijo, razkrili pa so tudi številne zgodbe, ki so zaenkrat javnosti še skrbno skrite.
Postani del zgodbe evropskih prvakov
Septembra 2017 je Slovenija dihala kot eno. Med Slovenci je zavlada kolektivna evforija, navijači so se množično odpravili v Carigrad ter se skupaj z reprezentanti veselili enega izmed največjih uspehov slovenskega športa. Nepozaben sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani pa je prav posebna zgodba, ki zlatim fantom požene solze v oči.

Del zgodbe o evropskih prvakih lahko postaneš tudi ti! Ustvarjalci filma pozivajo vse slovenske navijače, da posredujejo svoje amaterske posnetke navijaških doživetij med EuroBasketom 2017. Posnetki so lahko iz Helsinkov, Carigrada, sprejema na letališču Jožeta Pučnika oziroma Kongresnem trgu ali pa s čisto privatne zabave in spremljanja košarkarske pravljice doma, v službi ali družbi prijateljev.

Svoje posnetke nam do petka, 25. oktobra 2019 posredujte na tri možne načine (prek WeTransferja na elektronski naslov kzs@kzs.si oziroma aplikacij VIBER ali WHATSAPP na telefonsko številko 070 144 761), vse informacije pa najdete v splošnih pogojih nagradnega natečaja.

SPLOŠNI POGOJI NAGRADNEGA NATEČAJA

Najbolj zanimive posnetke bomo objavili na spletni strani www.kzs.si, kjer bomo tako skupaj znova podoživeli zlati september 2017. Režiser filma pa bo s produkcijsko ekipo izbral nekaj posnetkov, ki jih bo uporabil v filmu in bodo tako postali čisto pravi del zgodbe evropskih prvakov. Avtorji zmagovalnih posnetkov bodo ustrezno kreditirani in si bodo za nagrado ogledali premiero filma v družbi ustvarjalcev in nekaterih akterjev filma.

Foto: Fiba

Sorodne objave