Zion ‘predebel’ ali ‘premočan’ za ligo NBA?

Okoli prvega izbora na NBA Draftu 2019 so se ustvarila velika pričakovanja, še preden se dokončno pridružil ekipi Pelikanov iz New Orleansa. Dobra dva metra višine in 129 kilogramov mlademu američanu omogočajo občutno prevlado pod košem, toda sodobna košarka je vse prej kot zgolj igra na moč. Po trditvah iz njegovega kluba je tako mogoče sklepati da njegovega telesnega razvoja še zdaleč ni konec.


Generalni menedžer Pelikanov David Griffin je v pogovoru za The Athletic pojasnil, da s sodelavci še sam točno ne ve, kako se bo v naslednjih letih razvijalo telo Ziona Williamsona, ki so ga Pelikani kot prvega izbrali na letošnjem naboru.

S svojimi telesnimi specifikacijami Zion občutno od svojih vrstnikov ne odstopa, toda njegovo telo še zdaleč ni tako izklesano, kot bi na prvi pogled pričakovali od atleta, po katerem liga NBA tako hrepeni. “Ne vem, če bi že lahko določili (idealno igralno, op. a.) težo zanj. Zion še raste,” je za The Athletic razkril Griffin. “Ena od reči, na katero se pozabi v vsem tem procesu, je to, da kot denimo (19-letni center Pelicansov, op. a.) Jaxson Hayes še vedno raste. Nismo točno prepričani, kako bo videti na koncu. Tako da iščeš težo za igro. Želiš si vrhunsko pripravljenost, da imaš ‘core’ moč in stabilnost, ki ju potrebuješ za nadzor vsega tistega neverjetnega navora, ki ga lahko proizvedejo njegove atletske sposobnosti …” dodaja Griffin.

“Zion je eden tistih fantičev, kot LeBron (James), ki ne bo dvigoval uteži, ker bi tako hitro dobil na mišični masi in teži. Zato moraš z njim delati na tem, da daš vse od sebe z vidika ‘cora’ in stabilnosti, in da mu s tem daš več sposobnosti za nadziranje tistega, kar že ima v smislu moči in hitrosti.”

Mladi Američan, ki je komaj dopolnil 19 let, je že pred krstnim nastopom v najmočnejši ligi drugi najtežji košarkar v svoji konkurenci. Od njega je s 130 kilogrami težji le novi soigralec Luke Dončića Boban Marijanović, ki pa je z 20 centimetri nad Williamsonom tudi najvišji košarkar v NBA. Ali mora Zion paziti na oz. pridobiti na teži bomo videli v prihodnjih letih. Morda bo »Bobi« izgubil trenutni naslov težkokategornika v ameriški košarki.

Sorodne objave