Vlade Divac sprejet v hišo slavnih

Včeraj se je pričel vikend, ki bo posvečen letošnjemu izboru v hišo slavnih, šov pa je vsekakor ukradel Vlade Divac.


Vlade Divac se bo tako pridružil košarkarski hiši slavnih kot član generacije 2019. Poleg njega so bili sprejeti še Jack Sikma, Sidney Moncrief, Paul Westphal, Bobby Jones, Al Attles, Teresa Weatherspoon in Bill Fitch. Poleg tega sta bila posthumno sprejeta tudi Chuck Cooper in Carl Braun.

V govoru spregovoril predsvem o košarki v Jugoslaviji

Kot se ob takšnih dogodkih seveda spodobi, je imel Divac tudi krajši govor. Pričakovano je bil velik del govora posvečen košarki na Balkanu, bolj specifično na nekdanjem področju Jugoslavije.

Balkanci smo kot disfunkcionalna družina. Lahko se prepiramo in med seboj borimo, toda na koncu smo še vedno družina,” je povedal Divac, ki je osem sezon odigral za Los Angeles Lakerse in šest za Sacramento Kingse, kjer je zdaj tudi generalni menedžer ekipe. V ligi NBA je bil eden izmed prvih evropskih zvezdnikov, večini navijačev pa je predstavljal užitek ob gledanju, saj je igral z izjemnim občutkom. “Zame je košarka vedno bila povezana z ljubeznijo.”

Dodal je še: “Da me je doletela ta čast me veseli predvsem zaradi mojih staršev, soigralcev, trenerjev, navijačev… Vsi, ki so me spremljali toliko let. To je ze veliko priznanje in iskreno, ko sem pričel igrati košarko nisem pričakoval, da bo to vrhunec.

Izpostavil dva trenutka v karieri

Ko govorimo o reprezentanci, definitivno sem imel srečo… igral sem od 1985 do 2002, če odštejemo sankcije, ko nismo smeli igrati, je to celih 17 let. Imel sem tudi srečo, da sem se iz tekmovanj vedno vračal z medaljami. Med temi je najbolj čustvena zagotovo bila tista leta 1995, iz evropskega prvenstva v Atenah… in to zaradi različnih razlogov tiče. Kar se tiče klubskih uspehov, mogoče naslov s Partizanom že prvo leto, ko sem tja prišel, to mi je nekako ostalo v spominu.”

Divac je tako postal četrti Srb, ki je bil sprejet v hišo slavnih; poleg njega je bila ta čast izkazana še Draženu Dalipagiću, Aleksandru Nikoliću in Bori Stankoviću.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate nekatere izmed njegovih najboljših potez v ligi NBA:

Foto: FIBA/www.fiba.basketball

Sorodne objave