Trifunović spregovoril o obisku pri Dallasu in žrebu

Čeprav bo naslednja košarkarska reprezentančna akcija na vrsti šele februarja 2020, slovenski selektor Rado Trifunović aktivno sodeluje z nekaterimi igralci, ki so del naše izbrane vrste. Naslednji teden je na njegovem seznamu tudi Luka Dončić s katerim upa, da bo Slovenija nastopila tudi na olimpijskih igrah v Tokiu.


Kljub reprezentančnemu premoru ima Trifunović veliko dela s košarkarji, ki se pripravljajo na novo klubsko sezono. Zaenkrat je treninal skupaj z Blažem Mesičkom in Žigo Dimcem, kmalu pa bodo pod njegovo taktirko poleg drugih vadili še Zoran Dragić, Edo Murić in Luka Dončić. “Nima smisla, da plačujejo individualne trenerje. Kot Košarkarska zveza Slovenije smo jim stopili naproti. Za nadaljnje sodelovanje je namreč prav tako pomembno grajenje odnosa,” za Sportal poudarja Trifunović, ki se je letos poleti mudil v poletni ligi v ZDA.

V Dallasu je kot gost Luke Dončića v ospredje postavljal trenersko usposabljanje. “Bila je nova izkušnja. Vidiš nove stvari. Na košarko gledajo drugače kot v Evropi. Spoznaš novosti, ki jih v Evropi ne uporabljamo. Zelo spoštujejo evropsko košarko, zanima jih, kako branimo, sistematično napadamo … Zato vsak klub praktično pripelje kakšnega evropskega trenerja. Jaka Lakovič je bil denimo pri LA Clippers, lani pa sva bila skupaj pri Minnesoti.”

Slovenija hipotetično brez težav skozi kvalifikacije

Reprezentančni premor bo trajal vse do februarja, ko se začnejo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. Slovenija je imela pri žrebu srečo, saj bo v skupini igrala skupaj z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino. Povrhu vsega se tri najboljše ekipe uvrstijo na EuroBasket, kar naši izbrani vrsti ne bi smelo povzročati preglavic.

“Žreb je bil lahek na papirju. Zadovoljen sem, da smo dobili Ukrajino in smo se izognili Italiji, ki je kot gostiteljica prvenstva neposredno uvrščena na EuroBasket. Tekme proti njej bodo namreč neregularne. Madžari so na papirju lahki, a so dobro igrali kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Zadnjo tekmo proti Hrvaški so dobili za 25 točk. Avstrija je odigrala dobre tekme proti Srbiji. Najpomembnejše bo, da se zberemo v dobri zasedbi in da imamo konstantno ekipo. Ne tako kot v zadnjih kvalifikacijah, ko smo morali nenehno menjati. Za zdaj dobro kaže. Imeli bomo Jako Blažiča, Eda Murića, novinca Martina Kramplja. Bomo videli, kam bo šel Zoran Dragić,” pojasnjuje glavni selektor.

Trn v peti je predvsem višina

Velika težava Trifunovićevih izbrancev je telesna višina, kjer za enkrat aktualna le Gašper Vidmar in Žiga Dimec. Pri Vidmarju obstajajo skrbi glede zdravstvenega stanja, zlasti njegove težave s kolenom: “Z Gapijem še nisva govorila o tem, bova septembra. Videli bomo, kako bo naprej. Poskušal ga bom prepričati, da bi še igral, ne vemo pa, kakšno je stanje z zdravjem.”

Pomanjkanje višine pod obročem so tekmeci v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo s pridom izkoriščali. Vselej pa prvi mož stroke poudarja, da je čas na njihovi strani: “Sedem mesecev imamo časa, ker so prvo okno odpovedali. Bomo videli, v kakšnem ritmu bodo košarkarji. Do takrat bomo našli rešitev.” Alternativna rešitev za Trifunovića je tudi naturalizacija visokega košarkarja.

Z Dončićem na olimpijado

Zato pa ga veseli dejstvo, da ima Slovenija lepe možnosti, da si zagotovi vstopnico za olimpijske kvalifikacije, ki bodo prihodnje leto. Na lestvici Fibe je Slovenija visoko, kar pomeni da ima naša izbrana vrsta toliko boljše možnosti prvi razvrščanju kvalifikacijskih skupin. “Imamo kar dobro možnost. Na svetovnem prvenstvu bomo navijali za evropske države. Kar lepa možnost se nam odpira. Francozi, Srbi, Španci in tudi Turki morajo odigrati svoje,” je v prihodnost pogledal Trifunović, ki z optimizmom pričakuje, da Slovenija prihodnje leto zaigra v močni zasedbi z Luko Dončićem na čelu.

Sorodne objave