Težka realnost za združitvijo Cedevite in Olimpije

Predsednika Petrola Olimpije in hrvaške Cedevite sta na včerajšnji novinarski konferenci zasnovala začetek poti novega slovenskega kluba – Cedevita Olimpija. Na obzorju je videti nemalo pravnih postopkov in pridobivanja licenc, projekt pa je že tako deležen mešanih odzivov javnosti.


S športno-pravnega vidika so pred novim klubom številne prepreke, ki bodo vse prej kot lahko rešljive. “Kluba se ne moreta kar tako združiti, saj gre za slovenski in hrvaški pravni subjekt. Vse skupaj je zelo zanimivo, saj smo prvič priča takšnemu dogajanju. Zanimivo je, kako naj bi ta projekt izpeljali. Za zdaj se v športno-pravnem smislu postavlja več vprašanj, kot pa je odgovorov,” za Sportal pravi Blaž Tomažin Bolcar, specialist športnega prava.

Slednji še dodaja: “Nič ni spornega v tem, da se ustanovi nov klub v Sloveniji in da se struktura vodenja oziroma upravljanja deli po ključu, ki ga bodo določili. Težava, ki se tukaj pojavlja, je vprašanje prenosa licenc za igranje v ABA ligi in EuroCupu, saj ima trenutno obe licenci Cedevita. Ne vidim, po kakšni poti oziroma pravni logiki bi lahko novoustanovljeni klub v Sloveniji, ki bo subjekt slovenskega prava, postal pravni naslednik Cedevite in s tem pridobil obe licenci. Cedevita je obe licenci pridobila skozi udeležbo v tekmovanjih. V ligo ABA so se uvrstili skozi hrvaško prvenstvo. Ne predstavljam si, kako bi lahko licenco prenesli na slovenski klub. Težava je tudi v tem, da ima Slovenija v ligi ABA v prihodnji sezoni dve kvoti oziroma prostora za dva kluba, zato ne vidim, kako bi lahko zdaj nastopali kar trije slovenski klubi. Za to bi bila potrebna naknadna sprememba pravil o kvotah.”

Bolcar poudarja tudi komplikacije glede igranja v različnih ligah. Čeprav je Olimpija ob koncu sezone izpadla v drugo ligo ABA, zdaj v Ljubljani računajo, da z novim klubom Cedevita Olimpija znova zaigrajo v prvi jadranski ligi. “Povsem drugo vprašanje je, kakšni bodo dogovori znotraj regionalne lige. Liga ABA je družba z omejeno odgovornostjo in v lasti klubov, ki se lahko dogovorijo, kakor se pač dogovorijo. Enako velja za EuroCup, kamor se je Cedevita prebila skozi jadransko ligo,”

Dejstvo je, da klubi že imajo licenco, ki si jo pridobijo, saj je sistem tekmovanj postavljen vnaprej in če v eni ligi osvojijo določeno mesto, si pridobijo pravico nastopa v določenem tekmovanju. “To pa ne pomeni, da lahko to pravico prodajo oziroma podarijo klubu, ki si tega ni zagotovil. Klub, ki ni pravni naslednik, to ni. Če se klub odloči, da v nekem tekmovanju ne bo nastopil, ima organizator pravico, da to pravico podeli naslednjemu v vrsti oziroma skladno s pravili tekmovanja. Verjetno je, športno-pravno gledano, igranje v EuroCupu bližje, saj obstaja možnost, da dobijo posebno povabilo organizatorja,” je prepričan Tomažin Bolcar.

Specialist športnega prava v ustanovitvi novega kluba, ki bo naslednik stare Olimpije ne vidi težav, drugače pa velja za Cedevito. “Ta klub bo moral zaprositi za članstvo v Košarkarski zvezi Slovenije (KZS). Istočasno pa verjetno tudi zaprositi za priznanje statusa pravnega naslednika Olimpije, kar pomeni, da bi lahko igral v prvi slovenski ligi. Če pa naj bi hkrati tudi naslednik Cedevite, pa to ni več ista Olimpija. Gre za povsem nov subjekt v vseh pogledih, spet se odpira vprašanje pravnega nasledstva. S tem pa je povezana licenca, ki naj bi jo podelil oziroma priznal KZS. Občutek imam, kot da bo novi klub dvoživka. Zanimivo bo spremljati odločitve športnih zvez in lig o statusu kluba.”

Sorodne objave