Steve Nash: “Lukove atletske sposobnosti so podcenjene”

Luka Dončić preživlja šele svojo drugo sezono v ligi NBA, a glede na rekordne predstave, ki jih kaže v dresu Dallas Mavericksov že spada med glavne kandidate za naziv MVP-ja rednega dela sezone. Dončić se lahko poleg izvrstne individualne statistike pohvali tudi z odličnim vplivom na svoje moštvo, saj ima Dallas letos že 15 zmag. Ali lahko rečemo, da gre za enega najboljših 20-letnikov kar jih je videla liga NBA. Če vprašate nekdanjega dvakratnega MVP-ja lige NBA, Steva Nasha slednje drži kot pribito.


“Misim, da je morda najboljši 20-letni kar jih je videla liga NBA,” je o slovenskem čudežnem dečku za NBA Cafe Barcelona dejal Nash. “Igra je danes sicer nekoliko drugačna, kot je bila, ko je v ligo prišel LeBron. Številke so malo napihnjene zaradi hitrosti igre in pravila o dotiku. A še vedno. Mislim, da je bil LeBron izjemen, a pri dvajsetih ni bil tako izdelan igralec, kot je sedaj Luka. Luka sicer nikoli ne bo takšen atlet kot LeBron, a je vseeno odličen. Njegove atletske sposobnosti so podcenjene. Če bo ostal zdrav bo postal član hiše slavnih,” je dodal Nash.

Glavno vprašanje, ki se pogosto poraja je ali bo Luka presegel Dirka Nowitzkega kot najboljšega evropskega igralca vseh časov. “Mogoče je. Seveda,” odgovarja Kanadčan, ki je z Nowitzkim pri Mavericksih igral v letih 1998-2004. “Sploh, ko pogledamo Dirka pri 20 letih. Dirk je bil izjemen pri 20. letih. A v primerjavi z Luko? Nowitzki je fizično še dohiteval ostale, medtem ko je Luka praktično že fizično razvit. Mislim, da je Dirk igral v nemški drugi ligi, Luka pa je nastopal v Evroligi za Real Madrid. Danes so časi drugačni. Dirk je bil takrat prava redkost. Danes je za evropskega igralca običajno, da pride v NBA in je takoj dober. A Luka nikakor ni običajen. Ima možnost, da je boljši kot Dirk in Dirk je eden od najboljših igralcev kar smo jih imeli. Tako neverjeten košarkar in talent je Luka,” je še zaključil Steve Nash.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Eurohoops

 

Sorodne objave