Slovo najboljšega strelca Bostona vseh časov

Legendarni košarkar John Havlicek je umrl v 80. letu starosti na Floridi. Havlicek je vseh 16 sezon v Ligi NBA preigral v dresu Bostona, s katerimi je osvojil osem naslovov prvaka, in je tudi najboljši strelec Celticsov vseh časov.


Havlicek, ki je za Boston igral med leti 1962 in 1978 je bil sicer češkega rodu. Toda rojen v ZDA se je že zgodaj pridružil ekipi Keltov in tam tudi ostal. V prvih štirih sezonah je štirikrat zapored postal prvak, skupno pa na koncu osvojil osem naslovov. Več šampionskih prstanov lige NBA sta osvojila zgolj Havlicekova soigralca Bill Russel in Sam Jones. Kar 13-krat je bil udeleženec tekem All Star, štirikrat je bil uvrščen v prvo peterko sezone, sedemkrat v drugo peterko, uvrščen pa je bil tudi v idealno postavo ob 50. obletnici Lige NBA.

Hkrati je Hondo, kot je bil igralski vzdevek izvrstnega branilca, samo eden izmed treh košarkarjev v NBA-ju, ki so dobili vseh osem finalov. “Bil je izjemno radodaren s čutom za pravičnost, tako na osebni ravni kot do tistih, ki čutijo pomanjkanje, skozi turnir v ribolovu je več kot tri desetletja zbiral denar za fundacijo Genesis za otroke. John je bil prijazen in obziren, skromen in dostojanstven. Bil je šampion v vsakem pomenu besede, in ko skupaj z njegovo družino, prijatelji in navijači objokujemo njegovo smrt, smo mu hvaležni za vso radost in zlasti navdih, ki nam ga je prinesel,” so smrt klubske legende oznanili pri Bostonu in ga označili za popolnega ekipnega igralca.

Sorodne objave