Slovenija z velikim potencialom med mladinci, Klavžar, Macura in Ivankovič do lepih uspehov v Španiji

Urban Klavžar, Mark Filip Ivankovič in Sergej Macura so imena na katera morajo biti slovenski ljubitelji košarke še kako pozorni. Vsi trije mladinci se kalijo v Španiji, v zadnjih dneh pa so prišlo tudi do lepih uspehov. Klavžar je odigral pomembno vlogo v mlajših kategorijah Real Madrida, s katerim je postal mestni prvak, do regionalnih turnirskih zmag pa sta prišla tudi Ivankovič in Macura.


Mark Filip Ivankovič je januarja dopolnil šele 16 let, že pri 15 letih pa je podpisal pogodbo z ekipo Iberostar s španskih Tenerifov. Ekipa mladincev Iberostarja je v finalu premagala Gran Canario in osvojila turnir. Ivnakovič je na parketu preživel 24 minut in prispeval 9 točk. Glede na to, da Mark Filip igra na položaju branilca je impresiven zlasti podatek, da so v času njegovega igranja s soigralci nasprotniku pobegnili kar za 20 točk.

Do podobnega uspeha je s svojo Baskonio prišel tudi Sergej Macura (letnik 2004). Sergej je v Španiji že dve leti, ob prestopu je sledil svojemu bratu Juriju, ki danes igra za B ekipo Baskonie.

Klavžar že navdušil tudi Američane

Velik up slovenske košarke je tudi 14-letni Urban Klavžar, ki blesti pri Real Madridu. Mladi košarkarji Reala so pred dnevi odigrali turnir na katerem so osvojili prvo mesto, v finalu so ugnali moštvo Baloncesto Torrelodones in prišli do naslova prvaka Madrida. Klavžar je igral 22 minut in dosegel 20 točk, ter 2 podaji.

Mladi organizator igre je navduševal že na lanskem evropskem prvenstvu U16 v Novem Sadu, v povprečju je dosegal 11,9 točke, 1,4 skoka in 2,1 asistenco na tekmo. Njegove igre niso ostale neopažene niti čez lužo. Na Youtubu so v zadnjem času med Američani zelo popularni t.i. reakcijski videii in eden od oboževalcev lige NBA si je ogledal tudi posnetek vrhuncev Klavžarjevih iger in bil nad njimi navdušen. Urbanove sposobnosti je primerjal z tistimi, ki jih ima sin Lebrona Jamesa, ki v približno enaki starostni kategoriji velja za enega izmed največjih košarkarskih talentov v ZDA. Ni mu ušla biti podobnost z Luko Dončićem, ki se je prav tako “košarkarsko izobrazil” pri Madridu.

Ob omembi uspešnih mladih slovenskih košarkarjev, ki dobro nastopajo v tujini, pa se velja tudi zamisliti nad zgodnjimi odhodi perspektivnih igralcev v tujino. Životarjenje Petrol Olimpije, ki je letos izpadla celo v drugi kakovostni razred jadranske lige in pomanjkanje možnosti za razvoj mladih igralcev, kot je to včasih pri Olimpiji počel Zmago Sagadin, je gotovo zaskrbljujoče. Samo upamo lahko, da bodo mladi v tujini lahko svoj potencial razvili do te mere, kot bi ga doma.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: FB Fique Por Dentro do Basquete, KZS

Sorodne objave