Slovenija do zanesljive zmage

Oslabljena slovenska zasedba je na Kreti z zmago 94:58 nad Islandkami odločno začela drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. S tretjo zaporedno zmago Slovenke tako še naprej ostajajo vodilna reprezentanca skupine A. Izbranke selektorja Damirja Grgića v soboto čaka še obračun z domačo Grčijo.
KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021
SKUPINA A, 3. KOLO


Četrtek, 12. november 2020
Heraklion – športna dvorana Dyo Aorakia
ISLANDIJA: SLOVENIJA 58:94 (48:77, 31:58, 17:30)
Strelke za Slovenijo: Krošelj 16 (5 skokov), Oblak 12 (8 skokov, 6 podaj), Cvijanovič 3, Prezelj 23, Seničar 2, Goršič, Lisec 7 (15 skokov), Debeljak 7, Evans 21 (7 skokov, 5 podaj), Dautović 3.

STATISTIKA TEKME
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EP 2021

Ne glede na to, da so na Kreto pripotovale brez Zale Friškovec in Tine Trebec, po treh dneh bivanja v mehurčku v Heraklionu pa ostale še brez kapetanke Nike Barič in Tine Jakovina, so se Slovenke odločno podale v drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Preostala deseterica košarkaric na čelu s Tejo Oblak, ki ji je bila zaupana vloga kapetanke, so se dobro zavedale, da jim dobra rezultata v Grčiji že povsem odpirata vrata tretje zaporedne uvrstitve na prvenstvo stare celine.

Islandke niso imele nobenih možnosti za presenečenje in vprašanje zmagovalk je bilo odločeno praktično že po desetih minutah, za nadaljevanje tekme je ostalo odprto le vprašanje končne razlike. Tretjo četrtino so Slovenke dobile z 19:17, zadnjo s 17:10, kar pomeni, da so v drugem polčasu dosegle 36 točk.

Pri rezultatu 59:31 ob polčasu so bile Slovenke na dobri poti, da bi šele drugič v zgodovini uradnih tekem od leta 1991 dalje dosegle ali preseglo mejo 100 točk ali pa izboljšale rekordno visoko zmago iz 2001. Tedaj je Slovenija na frankofonskih igrah v Ottawi premagala Madagaskar z 80:21, največ točk doslej pa so Slovenke dosegle leta 1993, ko so v kvalifikacijah za EP 1995 v Slovenskih Konjicah premagale Avstrijo s 111:55. To je bila hkrati tudi druga najvišja zmaga Slovenije na uradnih tekmah.

V tokratnem kvalifikacijskem ciklu se bodo Slovenke v derbiju skupine A že v soboto pomerile z gostiteljicami Grkinjami. Slednje so svoj prvi dvoboj v grškem mehurčku v četrtkovih večernih urah igrale proti Bolgariji. Sobotna tekma se bo začela ob 19. uri po slovenskem času, tudi to pa si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Kanalu A. Slovenska in grška reprezentanca sta se v aktualnih kvalifikacijah pomerili že v 1. kolu. Lanskega novembra so bile v Celju s 70:64 boljše Slovenke.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Čestitke igralkam in celotnemu štabu reprezentance. Tekmo so nadzorovali od prve do zadnje minute in pokazali, da smo veliko boljša reprezentanca od Islandije. Imamo tri zmage v žepu, v soboto pa nas čaka že prva zaključna žogica za uvrstitev na EP. Veseli me, da smo danes ohranili svežino, ki jo bomo potrebovali v soboto, ko bo tekma zagotovo bolj napeta in izenačena.”

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
“Prvi del naloge tu na Kreti smo uspešno opravile. Z eno nogo smo že na evropskem prvenstvu, z zmago proti Grčiji pa lahko že zakorakamo proti Španiji. Današnja tekma je bila solidna, a ostalo je še nekaj stvari, ki jih moramo izboljšati do sobote. Proti Grčiji nas zanima le zmaga in potrudile se bomo, da se z zbrano igro dokopljemo še do četrte zmage.”

Foto: KZS

Sorodne objave