Shaquille O’Neal: “Od danes me kličite O’Nealović”

Legenda lige NBA Shaquielle O’Neal se je tekom svoje evropske turneje, kjer nastopa kot DJ, ustavil tudi na Hrvaškem. V hrvaških Zrčah je za 24sata podal intervju, kjer je povedal marsikaj zanimivega.


“Hrvaška je lepa dežela, čudoviti so tudi ljudje, v teh nekaj dneh smo se družili in sijajno zabavali, zato mi definitivno ni žal, da sem prišel sem. Upam, da se bom še kdaj vrnil,” je popularni Shaq najprej popihal na dušo našim južnim sosedom.

V nadaljevanju pogovara je pokazal tudi nekaj znanja o regiji in bogati zgodovini hrvaške košarke. “Vem, da iz Hrvaške prihaja eden izmed najboljših Evropejcev kar jih je zaigralo v NBA, Dražen Petrović. Tudi Toni Kukoć in Dino Rađa sta mi na nekaterih tekmah povzročala dosti preglavic,” se spominja O’Neal. Nato pa je presenetil hrvaške novinarje. “Vem, da iz Hrvaške in držav, ki jo obkrožajo prihaja veliko dobrih košarkarjev. Tudi eden za katerega še niste slišali. O’Nealović,” je v smehu povedal O’Neal. Američan, ki je sicer znan po svojem smislu za humor je v nadaljevanju obrazložil povedano. “Nekoč sem zadel 12 zaporednih prostih metov, kar ni bila ravno moja specialiteta. Pa sem rekel trenerjem naj me od tistega dne kličejo O’Nealović, ker še nikoli nisem slišal za nekega “vića” ki bi imel slab met.”

“Dražen je zadeval kot nor”

“Vsi, ki so v ligo NBA prišli iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore ali Bosne in Hercegovine so bili dobri šuterji, njihovi priimki pa se večinoma končujejo na vić ali ić,” je svoj vzdevek še dodatno pojasnil ameriški orjak. Njegovo spoštovanje do Dražena pa je izmed vseh največje, saj je bil Petrović ob začetku O’Nealove kariere že uveljavljeno ime. “Dražena sem opazil kot prvega. Ko sem prispel v ligo NBA nisem bil nek ostrostrelec, on pa je v dresu Netsov zadeval kot nor. Nekoč je z izjemno lahkoto dosegel 52 točk. Zaradi tega sem ga občudoval,” se spominja Shaq.

Njegovo občudovanje do pokojne hrvaške košarkarske legende pa gre še korak dlje. Draženu je namreč celo posvetil eno izmed svojih pesmi, ki jo je naslovil “I want to shoot like Petro”.

O Jordanu, Jamesu in Bryantu

V nadaljevanju pogovora je Shaquille O’Neal hrvaškim novinarjem zaupal tudi nekatere informacije iz časa njegovega otroštva, NBA kariere in življenja na sploh. Za najboljšega košarkarja vseh časov je oklical Michaela Jordana, za najbolj duhovitega pa Lebrona Jamesa. Kot najljubšega soigralca je navedel Kobija Bryanta, kljub temu da sta imela tekom kariere kar nekaj nestrinjanj. Najtežje je igral proti Hakeemu Olajuwonu.

O’Neal se zaveda, da se moderna košarka odvija v smer, kjer najpomembnejšo vlogo igrajo meti za tri točke. Tudi sam je poleg Dražena Petrovića velik oboževalec Stepha Curryja. Pa vendar iz svoje kože ne more. “Najraje imam zabijanja, kako bi lahko rekel kaj drugega,” na vprašanje, če ima raje trojke ali zabijanje odločno odgovori O’Neal. V svoji karieri naj bi O’Neal razbil kar sedem tabel.

Tudi v prihodnji sezoni lige NBA bo Shaq eden izmed komentatorjev ameriške oddaje NBA na TNT, kjer skupaj z novinarji in nekdanjimi košarkarji komentirajo dogajanje najboljše košarkarske lige na svetu. Tako bo kmalu lahko spremljal tudi predstave Luke Dončića in Gorana Dragića, v dresu Dallasa, oz. Miamija.

Sorodne objave