#rakete v torkov žreb kvalifikacij za EuroBasket 2025 iz tretjega bobna

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo v torek ob 14. uri dobila tekmice v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2025. Neposredni prenos žreba na Fibinem YouTube kanalu.


#rakete bodo ples kroglic v švicarskem Miesu pričakale v tretjem kakovostnem bobnu. Ob slovenski reprezentanci so v tretjem bobnu še izbrane vrste Črne gore, Švedske in Slovaške. Možne tekmice slovenske reprezentance prihajajo iz drugega, šestega in sedmega bobna. Te reprezentance bodo tvorile skupine B, D, F in H. Reprezentance iz prvega, četrtega, petega in osmega bobna bodo sestavljale skupine A, C, E in G.

Žensko košarkarsko evropsko prvenstvo bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice 40. ženskega EuroBasketa so Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vsaka država bo gostila eno izmed štirih skupin prvenstva, natančne lokacije pa bodo sporočili naknadno. Zaključni del turnirja bo potekal v Atenah, kjer bodo kronane tudi evropske prvakinje.

V kvalifikacijah za prvenstvo bo nastopilo 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in bodo zaradi tega igrale v isti kvalifikacijski skupini I.  Preostalih 32 ekip bo razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami, ki se bodo pomerile za zadnjih 12 mest (skupno bo na prvenstvu nastopilo 16 reprezentanc), ki vodijo na prvenstvo. Tja bodo torej napredovale zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Slednje bodo razvrščene na podlagi uradnih Fibinih košarkarskih pravil, upoštevani pa bodo rezultati vseh odigranih tekem.

1. BOBEN: Španija, Belgija, Francija, Srbija

2. BOBEN: Turčija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Velika Britanija

3. BOBEN: Črna gora, SLOVENIJA, Švedska, Slovaška

4. BOBEN: Latvija, Ukrajina, Hrvaška, Poljska

5. BOBEN: Litva, Portugalska, Izrael, Nizozemska

6. BOBEN: Romunija, Danska, Bolgarija, Švica

7. BOBEN: Islandija, Finska, Luksemburg, Estonija

8. BOBEN: Makedonija, Irska, Avstrija, Azerbajdžan

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA ŽENSKO EVROPSKO PRVENSTVO 2025

Uvodne tekme kvalifikacij bodo letošnjega novembra. Prvo kvalifikacijsko okno bo na sporedu med 5. in 13. novembrom 2023 (igralna dneva 9. in 12. november), drugo okno se bo odvilo med 3. in 11. novembrom 2024 (igralna dneva 7. in 10. november), zadnje pa med 2. in 10. februarjem 2025 (igralna dneva 6. in 9. februar).

Izvršni odbor FIBA Evropa je na zadnji seji sprejel tudi spremembo tekmovalnega sistema na evropskem prvenstvu. Tako se ukinjajo tekme repasaža za uvrstitev v četrtfinale med drugo in tretjeuvrščenimi ekipami skupinskega dela. Po novem bosta neposredno v četrtfinale napredovali prva in drugouvršena reprezentanca vsake izmed štirih skupin.

SISTEM TEKMOVANJA NA ŽENSKEM EVROPSKEM PRVENSTVU 2025

Sorodne objave