Prva novinarska konferenca Cedevite Olimpije: Rimac presenečen nad številom ljudi

Danes so na parket prvič stopili košarkarji na novo združene Cedevite Olimpije. Obenem je v Ljubljani potekala tudi novinarska konferenca, ki je požela veliko zanimanja. Slednje so se udeležili trener Slavko Rimac, športni direktor Sani Bečirović in pa tudi direktor kluba Davor Užbinec.


Sama formalna združitev ljubljanskega in zagrebškega kluba je urejena, prav tako ima Cedevita Olimpija že vse potrebne licence za igranje v vseh tekmovanjih. Tudi igralski kader je praktično že dobil končno podobo, nekoliko škriplje zgolj še na položaju centra. Kljub temu je novo strokono vodstvo zadovoljno s pripeljanimi košarkarji. “Naš cilj je, da vrnemo publiko v dvorano. Zelo smo zadovoljni glede tega, kako nam je sestavljanje ekipe uspelo. Takšnega položaja, da se združita dva kluba iz različnih držav, še ni bilo v Evropi. Konkurenčni bomo. Tako v EuroCupu in ligi ABA kakor tudi v slovenskem prvenstvu in pokalu,” so na Sportalu zapisali optimistično izjavo Davorja Užbinca.

Naš cilj je imeti dobro, bojevito, atraktivno ekipo. Ta sezona je prehodna, kar bomo ponavljali celotno sezono, pripravljamo pa se že na naslednje, ker želimo imeti dolgoročen in stabilen projekt. Proračun je bil letos omejen, ker smo imeli obveznosti do igralcev Petrol Olimpije in Cedevite. To je cena združevanja dveh klubov. Pripravljeni smo,” je še dodal Užbinec in s tem prebudil upanje v marsikaterem navijaču, ki je nad košarko v Ljubljani, v zadnjem času že dvignil roke.

Najvišji igralec zaenkrat zgolj pri 208 cm

Kot so pri Cedeviti Olimpiji večkrat poudarili so glede na kratek čas, ki je bil na voljo zadovoljni z okrepitvami. Pri tem so se srečali z nekaterimi proračunskimi omejitvami. Potrebno je bilo namreč izplačati nekatere dosedanje igralce Olimpije in Cedevite, na katere klub ne bo več računal. Mislim, da nam je uspelo sestaviti ekipo karakternih igralcev, s katerimi bomo prepričali publiko. Hitro smo se zbrali. Med prvimi v regiji. V ekipi želim ustvariti kemijo, ki je zame najpomembnejša. Igralci se morajo metati na glavo in imeti zmagovalno miselnost. Verjamem, da bomo že na prvi tekmi na pravi energetski ravni,” je povedal Rimac, ki je pri izboru glavnega trenerja dobil prednost pred Juretom Zdovcem. Tudi izplačilo slednjega je nekoliko omejilo klubske nakupe, Užbinac poudarja, da ravnanje z Zdovcem mora biti korektno. “Jure je ena največjih legend Olimpije. Z njim smo v pogovoru. Vse bomo spoštovali. Ne zato, ker smo klub, ampak zato, ker je Jure.”

Končni dogovor o višini izplačila Zdovcu kot kaže še ni dosežen, od tega pa bo tudi odvisno ali bo v Ljubljano prišel še kakšen dodaten igralec. Osiromašen je zlasti položaj centra, kjer je za zdaj z 208 cm zgolj Stipanović. “Z razlogom nimamo klasične petke – izjema je Stipanović. Trener rad goji hitro igro. Da lahko košarkar pokriva dve igralni mesti hkrati. Tu je še odprto vprašanje, če se pri proračunu kaj sprosti. Takrat bi lahko dodali še enega igralca. Osnova je dobra. Kmalu bomo videli, ali v popolnosti dobra ali bomo morali še kaj dodati,” je razložil Sani Bečirović.

11. septembra zadnja pripravljalna tekma

Košarkarje Cedevite Olimpije čaka dokaj naporen urnik priprav. Do sedaj so opravili z zdravniškimi pregledi. Do 19. avgusta bodo trenirali v Ljubljani, nato pa odhajajo na priprave na Roglo. Zadnja pripravljalna tekma čaka Ljubljančane 11. septembra, ko bo v Tivoliju gotoval nemški Ulm, ki ga trenira Jaka Lakovič, njihov novi član pa je tudi Zoran Dragić.

V Ljubljani je čutit nov val zanimanja za košarko, kar je presenetilo celo Rimca, ki se je čudil nad številom prisotnih na novinarski konferenci: “Presenečen sem nad številom ljudi na novinarski konferenci. V Zagrebu nismo imeli takšnega odziva.Igralski kader je, vsaj na papirju, videti precej močnejši, kar v navijače vliva optimizem. Prave drese bodo pri Cedeviti Olimpiji dobili šele na začetku sezone, domači bodo zeleni, gostujoči pa oranžni. Verjetno se bo takrat tudi pričela oblikovati nova identiteta, ki jo prinaša združitev Cedevite z Olimpijo.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Cedevita Olimpija Ljubljana

Sorodne objave