Prosti meti: šibka točka Luke Dončića

Trener Teličkov Rick Carlisle od svojega mladega zvezdnika v drugi sezoni pričakuje boljši izkupiček izza črte prostih metov. Po poročilu novinarja Mavericksov Dwaina Pricea, Carlisle poudarja koliko dela je Dončić med poletjem namenil prav svojemu metu. Ta trud pa se bo slej ko prej poplačal.


»Že zdaj je boljši strelec. Veliko dela je vložil v poletje, ogromno ponovitev in fokusiranja. Nimam dvomov, da bo že v prihajajoči sezoni pri prostih metih občutno boljši,« o Luki razmišlja njegov prvi vodja.

Linija prostih metov mnogokrat predstavlja problem, tudi igralcem kot je Luka Dončić. Medtem ko se zdi, da ima slovenski košarkar enega bolj izdelanih in lahkotnih izmetov v ligi, pa je njegov odstotek prostih metov »le« 71.3 %. Seveda je tudi ta številka spodobna, sploh v primerjavi z drugimi igralci, a pri Luki je pač enostavno še več manevrskega prostora.

Glede na to, da je mladi Ljubljančan prvo strelsko orožje svoje ekipe in redni gost črte prostih metov, bodo morali te procenti izdatno poskočiti. Samo lani je njegovo povprečje prostih metov znašalo 6.7 na tekmo, kar ga uvršča na deseto mesto v ligi. V tej elitni deseterici zgolj trije košarkarji mečejo pod 75 odstotki: Antetokounmpo (72.9), Luka (71.3) in LeBron James (66.5).

Kot vsak zrel košarkar se tudi Dončić zaveda svoje(jih) slabosti in prihodnosti, ki ga čaka. Njegova debitanstka sezona je bila označena za eno boljših v zgodovini NBA, toda pred njim je še dolga pot. Čutiti je, da še z marsičim ni zadovoljen, zadnje pa bi bilo kakršno koli naslanjanje na sicer izjemno preteklo sezono.

Sorodne objave