Pisana trenerska konferenca, v Novi Gorici Spahija, Subotić, Džikić in tudi strokovnjak iz lige NBA

Minuli vikend je Nova Gorica gostila tradicionalno Mednarodno trenersko kliniko, ki jo pripravlja Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije. V Športnem centru Hit je tokrat predavanja petih vrhunskih trenerjev poslušalo preko 180 trenerjev, od tega jih je 40 na Primorsko prispelo iz 16 različnih držav.


Organizatorji so letošnjo izvedbo klinike nadgradili s prihodom ameriškega strokovnjaka. Pred zbrane v Novi Gorici je tako v soboto uvodoma stopil Rob Fodor, ki v NBA ekipi Miami Heat deluje kot trener za izboljšanje meta. V deželo izpod Alp ni prispel prvič. Pravzaprav se je pri nas zaustavil že petič. Poprej je zavoljo klubskih obveznosti prišel, da trenira z našim košarkarskim asom Goranom Dragićem, tokrat pa je s trenerji prvič v Sloveniji delil svoje izkušnje in znanje. Prvi dan je pripravil zanimivo predavanje o svojih pogledih na nove principe meta in obenem razložil, zakaj stari v moderni igri zatajijo, v nedeljo pa trenerjem razlagal še o pomenu pravilnega ravnotežja za ostale elemente v igri košarkarja. »Na začetku svoje poti sem raziskoval in skušal razumeti košarkarski met skozi biomehaniko, fiziko in geometrijo. To sem prvi dan čim bolj enostavno skušal predstaviti tudi trenerjem. Slednji so kot umetniki, košarkarji pa njihovo platno. Upam, da jim bodo moji napotki v čim večjo pomoč, da iz svojih košarkarjev ustvarijo sijajne slike,« je dejal Fodor.

Sledila so predavanja, ki so se bolj dotaknila taktike in principov v igri. Zanje so poskrbeli trener izraelskega velikana Maccabija iz Tel Aviva Neven Spahija, slovenski trener Slobodan Subotić, nekdanji trener novomeške Krke in ljubljanske Olimpije Aleksandar Džikić ter Pedro Martinez, ki deluje pri španskemu prvoligašu Gran Canariji.

Džikić, ki je v prvi polovici minule sezone vodil podgoriško Budućnost in z njo nastopal tudi v elitni Evroligi, se v Slovenijo vedno rad vrača. Tu je, kot sam rad pove, preživel pet čudovitih let svoje trenerske kariere. V Novi Gorici je predaval drugo leto zapored in zbranim predstavil svoj pogled na napadalno igro v bližini obroča. »Govorili smo o temeljnih principih v igri. Menim, da trenerji igralce ne smemo postavljati v situacijo, v katerih se morajo ti znajti sami, pač pa da se točno ve, kaj mora kdo izmed njih storiti določenem trenutku,« je povedal Džikić, ki je na drugem predavanju z zbranimi delil še vaje, ki jih uporablja pri svojem delu. »To so bile enostavne vaje, nič kaj preveč posebne, a takšne, ki glede na vloženi čas prinesejo največji efekt,« je dodal srbski strokovnjak.

Prvič je trenerjem v Sloveniji predaval Martinez, ki je pred dvema letoma z Valencio postal španski državni prvak, obenem pa bil izbran za trenerja leta v Španiji in v pokalu EuroCup. »Menim, da je individualno delo s košarkarji najpomembnejše in to sem tudi skušal razložiti prisotnim trenerjem. Potrebno je biti pozoren na vsako najmanjšo stvar v taktičnih zamislih,« je povedal 57—letni Španec.

Tudi Slovenci smo na mednarodni kliniki imeli svojega predstavnika med predavatelji. Po koncu petletnega obdobja delovanja v Aziji je na Primorsko prispel Slobodan Subotić. »Vedno se lahko naučiš kaj novega, tudi jaz, ki v košarki delujem 20 let. Naučiš se lahko povsod, na mini ali ženski košarki,« je po koncu klinike dejal slovenski trener.

Odlični in pozitivni so bili tudi odzivi slušateljev, ki na račun celotne organizacije in predavanj niso skrivali pohval. »Kljub temu, da klinika traja le dan in pol, smo na njej pridobili številne nove informacije, ki so nam jih predavatelji podajali skozi zanimiva predavanja. Izmed vseh mi je bilo najbolj zanimivo predavanje trenerja Fodorja,« je dejal Eric Dolliver iz Kanade. Na drugi strani je bil obisk klinike izven domovine prva tovrstna izkušnja za Nikito Panfilova. »Na kliniki sem resnično užival, zame je bila to lepa izkušnja. Predavali so nam uveljavljeni trenerji, od katerih smo se lahko marsikaj naučili,« je sklenil trener iz Moskve.

Med slušatelji je bilo moč najti tudi takšne, ki se bodo to poletje s Slovenijo še srečali. V Novi Gorici je predavanja z velikim zanimanjem spremljal Giedrius Zibenas. Litvanec je v minuli sezoni deloval v Džakarti in s tamkajšnjo ekipo osvojil indonezijsko državno prvenstvo. Kmalu ga že čaka nova naloga, saj bo kot pomočnik trenerja deloval v domači reprezentanci do 20 let, ki jo na evropskem prvenstvu divizije D v skupinskem delu čaka tudi obračun s Slovenijo. »Ta trenerska klinika je raj za trenerje! Zagotovo je to pravi kraj, če želiš postati boljši trener. Klinike sem se dvakrat udeležil že, ko je ta potekala v Kopru. Od tedaj je postala bolj globalna, saj je na njej prisotnih precej vse trenerjev iz tujine. To mi je bilo poleg sijajne organizacije v Novi Gorici najbolj všeč,« je vtise strnil Zibenas, eden izmed 13 trenerjev, ki so na Primorsko prispeli z baltskih držav.

Predavanjem v Novi Gorici je prisluhnil tudi selektor slovenske moške članske reprezentance Radovan Trifunović.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave