Pavićević se znesel nad Olimpijo, Mornar s tožbo proti Evropi!

Predsednik črnogorskega košarkarskega kluba Mornar Bar Đorđije Pavićević po odločitvi vodstva Eurocupa, da njegovega moštva naslednjo sezono ne sprejmejo v drugo najmočnejše tekmovanje v Evropi, napoveduje pravno vojno, prav tako pa omenja dve pomembni igralski okrepitvi.  Znano je, da ga je zmotila predvsem poteza glede Cedevite Olimpije, ki ji je Eurocup dodelil mesto v ligi, kljub temu, da je bil Mornar v ligi ABA na lestvici višje od slovenskega kluba.


Pavićević, ki je Mornar spravil od Balkanske lige vse do črnogorskega predstavnika evropske košarke in državnega prvaka, je v naslednji sezoni upravičeno upal na nastop na Eurocupu.  Toda drugo najmočnejše evropsko tekmovanje je ‘Barane’ kratkomalo odpisalo. Vodstvo Eurocupa je to mesto naklonilo Cedeviti Olimpiji, kljub dejstvu da je bila ta na ‘prekinjeni tabeli’ lige ABA slabša od Mornarja, kar pa je v črnogorskem klubu povzročilo popoln revolt.

Predsednik Mornarja se je odločil da toži tako ligo ABA kot Evroligo, najavil pa je tudi ‘prestopno bombo’. »Dobili bomo dve okrepitvi… V nam se je zbudil princip, v naslednji sezoni bomo pokazali, da smo lahko prvi, najboljši. In to kar jaz obljubim tudi izpolnim,« je bil za Dnevne Novine direkten Pavićević.

Alfa in omega Mornarjev je do zdaj opravil dva formalna razgovora s predstavniki Eurocupa, ki so se več kot očitno situacije lotili latentno. Kot pravi, so se ljudje na visokih položajih na koncu le zavedali kvalitete in pomembnosti črnogorskega moštva. »Dejali so nam, da smo prvi na čakalni listi v primeru, da en izmed klubov izostane. S tem nisem zadovoljen. V tem položaju bi morala biti Cedevita Olimpija in ne Mornar. Od Eurocupa sem zahteval, da nam pošlje vse informacije o sistemu po katerem so odredili kdo bo igral. Ko smo jim predložili format in tabelo lige ABA je izgledalo, kot da so uvideli napako.«

Četudi bo Eurocup res priznal ‘napako’, se Pavićević od tožbe ne umika. »Angažirali smo tri najboljše odvetnike v Evropi, mogoče celo na svetu, Izraelca, Američana in Francoza. Imena bomo objavili, ko zaženemo tožbo. Od ABA lige bomo zahtevali vso dokumentacijo in komunikacijo z Evroligo, vse po kronološkem zaporedju, da pridemo do odgovornega za celotno situacijo v kateri smo se znašli.«

Svojo jezo je Pavičević ob koncu stresel še direktno na slovenski klub. »Če si na parketu ne bi zagotovili mesta v Eurocupu, se ne bi prijavili. Cedevita Olimpija je zdaj neuspeh na terenu nadomestila s takšno umestitvijo. Namerno so glasovali, da ne bodo nadaljevali sezone, pozneje pa je jim je to uspelo. V tej situaciji so pokazali svoj pravi obraz. Če bi bilo obratno, Mornar zagotovo ne bi igral, ampak bi čakal na posebno povabilo,« je brez dlake na jeziku povedal Pavićević, ki se lahko znajde v situaciji, kjer njegov Mornar naslednjo sezono sploh ne bo igral na evropskih tekmovanjih.  ‘Barani’ namreč realnih možnosti, da se prijavijo na FIBA ligo prvakov praktično nimajo.

Photo: Mondo

Sorodne objave