Nova zvezda Lakersov z zgodovinskim večerom

Ko so poleti LA Lakersi zamenjali kopico mladih in talentiranih igralcev za Anthonya Davisa, se je pojavilo veliko navijačev, ki so potezi nasprotovali, saj naj bi vodstvo zapravilo prihodnost franšize.


Toda Anthony Davis je na dosedanjih tekmah, še posebej pa na zadnji, pokazal, da gre zagotovo za igralca, ki trenutno spada med tri najboljše na svetu, pri svojih 26 letih pa ima pred sabo še dobro desetletje igranja na najvišji ravni. Šestkratni udeleženec All-star tekme je bil ponoči na srečanju proti Memphisu izjemno vroč. Ob zmagi Lakersev 120:91 je dosegel 40 točk in ob tem zbral še 20 skokov. To je bila njegova prva 40/20 tekma za Lakerse, skupno pa že četrta v karieri. V dresu Lakersov je nazadnje tekma s takšnim statističnim izkupičkom uspela Shaquillu O’Nealu davnega leta 2003 proti Boston Celticsom.
Davisu je to uspelo doseči v manj kot 31. minutah igre, kar je najhitreje v zgodovini lige NBA. S tem je porušil rekord Elgina Baylorja iz leta 1961, ki mu je to uspelo v 33. minutah. Na tej tekmi pa je superzvezdniku Lakersov uspel še en rekord; četrti v zgodovini in prvi po Michaelu Jordanu leta 1987 je na enem srečanju zadel 26 ali več prostih metov. S tem je porušil tudi klubski rekord, ki ga je pred tem držal Dwight Howard. Howard je za 25 doseženih prostih metov potreboval kar 39 poskusov, Davis pa je iz 27 poskusov zgrešil le enkrat! Legendarni Wilt Chamberlain je edini, ki mu je uspela 40/20 tekma z zadetimi vsaj 25 prostimi meti. To mu je uspelo ravno na zgodovinski tekmi leta 1962, ko je s 100 točkami postavil absolutni rekord po številu doseženih točk.

Po tekmi je Davis poudarjal predvsem, da je zadovoljen z zmago: »Izjemna čast je biti v tako imenitni družbi. Veliko mi pomeni, da sem del te franšize, da lahko naredim nekaj posebnega in da sem na seznamu dosežkov s samimi legendami. Toda še pomembneje je, da smo zmagali.«

Še večjo težo današnjemu dosežku daje dejstvo, da trener Frank Vogel še dobro uro pred tekmo ni vedel ali bo Davis zaradi poškodbe rame sploh lahko nastopil. Po tekmi zadovoljstva nad novim soigralcem ni mogel skrivati niti LeBron James: “Mislim, da ni še niti blizu temu, kar zmore. Še vedno se navajamo drug na drugega, toda ko on napada koš tako kot danes – meče 80, 90 % iz linije prostih metov – so to zanj izjemno lahke točke, odlično pa je tudi za našo obrambo.”

Foto: Zhong Zhi/Getty Images

Sorodne objave