Nemški stroj povozil nemočne Grke

Drugi četrtfinalni dvoboj je prinesel bitko Nemčije in Grčije. Domačini proti Giannisu in druščini? Navijači so se veselili enega najbolj zanimivih dvobojev na tokratnem evropskem prvenstvu. In prav temu smo bili tudi priče, izjemni tekmi četrtfinala.


Nemci so tekmo začeli atomsko! V šestih minutah so dosegli že 22 točk in vodili za enajst točk, predvsem zaradi nezgrešljivosti izza črte za tri. Giannis Antetokounmpo je s prostim metom znižal na 22-14, a je Voigtmann na drugi strani odgovoril s trojko. K sreči je Tyler Dorsey vrnil iz strani igrišča. Vsaj za nekaj trenutkov se je tekma umirila, grški trener Itoudis pa je norel ob igrišču, ko so sodniki počeli to, kar počnejo že večino prvenstva. Ob rezultatu 25-19 je Schroder zade že osmo trojko za Nemce iz enajstih poskusov. Grki pa so bili kljub temu izjemno blizu in bili dve minuti do konca prve četrtine že točko za domačini.

Druga četrtina se je začelo veliko bolj mirno, ob rezultatu 33-29 pa je Maodo Lo vrgel z velike razdalje in pripisal nove tri točke. Na drugi strani pa je že po pravilih tekme vrnila Grčija, kar je pomenilo, da sta obe ekipi zelo razpoloženi. Nemci so se na krilih domačih navijačev mirno držali na plus 5 in tako je potekala precej mirna druga četrtina. Če ne bi bilo razigranega Larentzakisa, bi bili Grki v nekoliko večjih težavah, tako pa jih je sam držal nad “gladino”. Prvič po dolgem času so Grki povedli ob rezultatu 44-46, a je Schroder ob zadetem metu izsilil še osebno napako in Nemci so bili ponovno v ospredju. In tudi druga četrtina se je razgrela, saj sta si ekipi izmenjavali koše kot po tekočem traku. Trojka Obsta dve minuti pred koncem je pomenila vodstvo Nemcev, ki pa jim ga ni uspelo obdržati do konca prvega polčasa. Kostas Sloukas je ob rezultatu 57-58 ob izteku sirene vrgel iz sredine igrišča in zadel izjemno trojko. V drugi polčas se je Grčija podala z vodstvom pri rezultatu 57-61.

Nemčija se je takoj na začetku drugega polčasa hitro prebila v vodstvo po še eni trojki Obsta. Blokada Franza Wagnerja in koš Daniela Theisa sta pomenila, da Grki niso zadeli že tri minute in petnajst sekund. Nemci so drugi polčas otvorili s 7-0, ko je na črto prostih metov pristopil Giannis. Po neuspelem napadu, kjer so zaustavili prav Giannisa je novo trojko vpisal Wagner in Nemčija je povedla s 69-62. To je bila že trinajsta trojka iz dvajsetih poskusov domače ekipe. Grki so jih zadeli zgolj šest iz sedemnajstih poskusov. In ko je bilo že govora o trojkah je Wagner ponovno sprožil in zadel, Nemci pa so povedli za deset točk. Delni izid 18-1 po trojki Voigtmanna je navijače dvignila med zvezde. Po popravljanju svojega zgrešenega meta je Theis dosegel svojo 9 točko, grški trener Itoudis pa je bil primoran vzeti novo minuto odmora. Šele s trojko Giannisa dve minuti pred koncem četrtine je Grčija dosegla svoj prvi koš iz igre, z ukradeno žogo in doseženim košom pa znižala na deset točk zaostanka. Daniel Theis je ob izteku sirene zadel za dve in Nemčija je odšla v zadnjo četrtino z dvomestnim številom vodstva.

Zadnja četrtina je bila napeta, tako kot velika večina tekme. Giannis Antetokounmpo je ob priznanem košu zgrešil prosti met, a Grčijo približal na devet točk zaostanka. Preko njegove roke mu je odgovoril Franz Wagner z novo trojko in svojo 19 točko na tekmi. Center Daniel Theis pa je nadaljeval tam, kjer je končal v prejšnji četrtini in povišal vodstvo na 92-78. Tako imenovani zicer sta zgrešila Giannis in Wagner, a je bil nato nad Thiemannom storjen prekršek ob rezultatu 94-80. Zadel je oba prosta meta in Nemčija je šest minut do konca vodila za šestnajst točk. Po ukradeni žogi Nemcev in zgrešeni trojki Wagnerja pa je prišlo do dveh prekrškov, ki pa jih sodniki niso povsem zaznali. Šele ponovni ogled situacije je pokazal na obe napaki sodnikov in dobesedni “knockout” Giannisa nad Thiemannom. Prav ta prekršek je postal tehnična osebna napaka, ki pa je bila že njegova druga in Greak Freak je moral zapustiti tekmo. Rezultat je bil v tem trenutku 96-82, prosta meta pa je zadel Andreas Obst.Sledil je še napad Nemčije, ki ga je s prodorom in polaganjem zaključil Dennis Schroder. Nemčija je vodila za 18 točk in v tem trenutku je bilo tekme že praktično konec. Trojka Schroderja za 103-82 je to le še potrdila. Grška ekipa je popolnoma razpadla in videti je bilo, da želijo le konec tekme. Sledila je popolna zmeda sodniških odločitev s tehničnimi napakami, saj so proste mete izvajali na obeh straneh. Grki so se vsaj navidezno zbudili, a ni šlo, saj so Nemci vodili za 22 točk. Po trojki Larentzakisa je odgovorila Nemčija s svojo trojko. Konec tekme je zastavilo polaganje za 107-96.

Sorodne objave