Nekdanji košarkar Olimpije pričenja s trenersko potjo

Gruzijec Manuchar Markoishvili pričenja s trenersko potjo. Vodil bo BC Tiebi, ki prihaja iz gruzijske prestolnice Tbilisi. Markoishvili je slovenskim ljubiteljem košarke poznan predvsem kot nekdanji k0šarkar Union Olimpije, kjer je igral tri leta (2004-2007).


197 cm visoki košarkar je v ljubljanski Tivoli prišel leta 2004, takrat ni štel še niti 18 let. Golobradi mladenič je imel za sabo že celo evroligaške izkušnje, ki jih je nabral pri italijanskem Benettonu. Markoishvili je namreč v Evroligi debitiral že pri 15. letih in bil v tistem času najmlajši košarkar, ki je zaigral v najmočnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju. Sredi sezone ga je Benneton poslal k nemškemu Mitteldeutscherju, kjer je osvojil Fibin Eurocup.

Z Olimpijo je bil dvakratni državni prvak in dvakratni pokalni zmagovalec, leta 2007 pa je bil izbran v All Star ekipo regionalnega tekmovanja, ki je takrat nosilo ime Liga NLB. Istega leta se je prijavil tudi na nabor lige NBA, a tam ni bil izbran. Iz Ljubljane ga je pot vodila v Kijev, od tam pa se je za 4 leta preselil v italijanski Pallacanestro Cantù.

Eno izmed najbolj plodnih obdobji v karieri je imel Markoishvili v sezonah 2013-2015. V teh dveh sezonah je zaigral tako za turški Galatasaray, kot tudi za moskovski CSKA in z njima osvojil tako turško kot tudi rusko prvenstvo. Pot ga je iz CSKA-ja znova vodila v Turčijo k Darušfaki, kariero pa je zaključil leta 2018 v Italiji, pri Pallacanestro Reggiani.

Markoishvili je že debitiral v vlogi asistenta selektorja gruzijske reprezentance,  Iliasa Zourosa.

Sorodne objave