Na selektorjevem seznamu za uvodni cikel kvalifikacij 14 košarkaric

Natanko čez teden dni se bo v Ljubljani zbrala ženska članska košarkarska reprezentanca ter začela priprave na uvodna obračuna kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2025. Selektor Dikaioulakos je na seznam uvrstil 14 košarkaric.


Slovenke so doslej zaigrale na zadnjih štirih prvenstvih stare celine. Lov na peti zaporedni nastop bodo 9. novembra začele na gostovanju na Madžarskem, prva domača tekma pa jih čaka tri dni kasneje. Izbranke selektorja Georgiosa Dikaioulakosa bodo v nedeljo, 12. novembra na Kodeljevem gostile reprezentanco Bolgarije.

Slovenke za uvodni cikel kvalifikacij

ALEKSANDRA KROŠELJ (Bembibre, Španija), BLAŽA ČEH (Cinkarna Celje),  LEA BARTELME (Cinkarna Celje), TINA CVIJANOVIČ (Faenza Basket, Italija), ZALA FRIŠKOVEC (Polkowice, Poljska), LEA DEBELJAK (Nyon, Švica), HANA SAMBOLIĆ (Akson Ilirija), AJŠA SIVKA (Famila Schio, Italija), ALINA ŽITEK (Akson Ilirija), TINA JAKOVINA (La Tronche Meylan, Francija), MARUŠA SENIČAR (Bembibre, Španija), HANA IVANUŠA (Ježica),  EVA LISEC (Nika, Rusija) in MOJCA JELENC (Cinkarna Celje).

Vstopnice za prvi domači dvoboj Slovenk so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in PetrolaCena posamezne vstopnice za tekmo proti Bolgariji je v predprodaji 10 €, na dan tekme pa bo cena vstopnice 12 €. Otroci do dopolnjenega šestega leta imajo na tekmo na Kodeljevem prost vstop. Prenos obeh tekem na Šport TV.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC SLOVENIJA : BOLGARIJA

Brez Oblakove, v članski zasedbi tri novinke

Selektor reprezentance Georgios Dikaioulakos je na seznam za uvodni kvalifikacijski cikel uvrstil 14 košarkaric. #rakete bodo žal pogrešale kapetanko Tejo Oblak, ki se ubada s poškodbo gležnja in bo tako primorana izpustiti prvo člansko reprezentančno akcijo od svojega debija 15. avgusta 2009. Udeležila se je namreč prav vseh reprezentančnih obveznostih, le julija 2012 v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, zaradi poškodbe kolena na tekmi v Kaunasu, ni bila v kadru za dvoboja proti Nizozemski in Slovaški. Do danes je tako zbrala 57 uradnih nastopov.

Bodo pa premierni članski nastop lovile tri novinke. Izbrani vrsti se bodo prvič priključile Lea BartelmeHana Sambolić in Alina Žitek. Po odsotnosti na domačem EuroBasketu se v zasedbo vračajo Aleksandra KrošeljMaruša Seničar in Mojca Jelenc, ki bodo poleg udarne četverice Eva LisecZala FriškovecAjša Sivka in Tina Jakovina prav gotovo pomemben člen slovenske igre. Štirinajsterico izbrank dopolnjujejo mlade, a že izkušene Blaža ČehTina CvijanovičLea Debeljak in Hana Ivanuša.

V vlogi športne direktorice Maja Erkić

Z začetkom kvalifikacij je okrepljen tudi štab ženske članske reprezentance. V izbrano vrsto se namreč vrača dolgoletna kapetanka in vodilna na lestvici večnih nastopov Maja Erkić, ki bo opravljala vlogo športne direktorice. Erkićeva je prvo uradno člansko tekmo odigrala 20. novembra leta 2002 in slovenski dres nosila na 66 tekmah. Na teh je dosegla 563 točk, kar jo uvršča le za Tejo Oblak. Selektorju Georgiosu Dikaioulakosu bodo še naprej pomagali pomočniki Styliani Kaltsidou, Tomaž Fartek in Gašper Sluga, za telesno pripravo bo skrbel Marko Dimnik, doktor reprezentance je Jošt Kokalj, maserka Pia Drageljević, fizioterapevtka Eva Komplet, direktor reprezentance Matej Likar, tehnični vodja Enej Umek, predstavnik za odnose z javnostmi Grega Brezovec, za vsebine na družbenih omrežjih pa bo skrbel Kristjan Jurkošek.

V slovenski skupini B bo nastopala še reprezentanca Finske. Slednja bo prvi tekmec Slovenk v drugem kvalifikacijskem ciklu, ki bo na sporedu čez leto dni. #rakete bodo 7. novembra prihodnje leto najprej gostovale na Finskem in 10. novembra na domačem parketu igrale z Madžarkami. Zaključek kvalifikacij bo na sporedu februarja 2025. #rakete 6. februarja čaka tekma v Bolgariji in 9. februarja še domači dvoboj s Finsko.

Kako do uvrstitve na evropsko prvenstvo?

V kvalifikacijah za prvenstvo bo nastopilo 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in bodo zaradi tega igrale v isti kvalifikacijski skupini I.  Preostalih 32 ekip je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami, ki se bodo pomerile za zadnjih 12 mest (skupno bo na prvenstvu nastopilo 16 reprezentanc), ki vodijo na prvenstvo.

Tja bodo torej napredovale zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Slednje bodo razvrščene na podlagi uradnih Fibinih košarkarskih pravil, upoštevani pa bodo rezultati vseh odigranih tekem.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA ŽENSKO EVROPSKO PRVENSTVO 2025

Žensko košarkarsko evropsko prvenstvo bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice 40. ženskega EuroBasketa bodo Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vsaka država bo med 18. in 22. junijem gostila eno izmed štirih skupin prvenstva, natančne lokacije pa bodo sporočili naknadno. Zaključni del turnirja bo med 23. in 29. junijem potekal v Atenah, kjer bodo kronane tudi evropske prvakinje.

Sorodne objave