Martin Krampelj: “Olimpije nisem mogel zavrniti”

Krilni center Martin Krampelj je eden izmed petih Slovencev, ki so letos okrepili Cedevito Olimpijo. Za slovensko javnost košarkar še vedno ostaja precejšna neznanka, saj se je zadnja 4 leta šolal v ZDA.


24-letni Grosupeljčan se je pred odhodom na univerzo Creighton v domovini kalil pri mlajših selekcijah novomeške Krke. V Omahi, največjem mestu zvezne države Nebraska, je mladenič dokončal študij, diplomiral, nato pa se je prijavil na nabor lige NBA. Na treningih se je predstavil nekaterim klubom najmočnejše lige na svetu, na poletni ligi v Las Vegasu pa je zaigral za Denver Nuggetse, kjer je bil tudi Vlatko Čančar, novi Slovenec, ki se bo preizkusil v NBA-ju.

Tisti večer, ko sem izvedel, da bom igral za Denver, sem že vedel, da bo tam tudi Vlatko. Bil sem navdušen. Midva sva približno istih let in sva se hitro ujela. Bila je res izvrstna izkušnja. Pred poletno ligo sem bil, mislim, da na treningih pri osmih ekipah. Najprej sem bil malce nervozen, drugi trening pa je bil že boljši, ko veš, za kaj se gre in kaj lahko pričakuješ. Igralci imajo res izjemne fizične sposobnosti. Nekateri praktično skočijo do vrha table in vsi so zelo dobri strelci. Skupaj smo naredili res dobre treninge. Premerijo te, igraš različne situacije, na koncu pa te pokličejo v pisarno in povedo, kako si se odrezal,” je izkušnjo preteklega poletja za MMC opisal Krampelj.

Kljub temu, da ga na naboru niso izbrali, ni bil pretirano razočaran: že to, da lahko igram košarko, predstavlja največje veselje. To je tisto, kar sem si vedno želel in za kar živim. Ko si enkrat tako blizu Lige NBA, so vse ekipe pozorne nate. Vsi vedo, kdo si. Klubi te spremljajo, ogledniki so že prihajali v Ljubljano in tudi zdaj bodo. Če ne dobiš priložnosti v NBA-ju, pa vedno ostaneta Evropa in recimo tudi Azija.”

Da se pridruži novi Olimpiji je bila ponudba, ki je ni mogel zavrniti: Imel sem kar nekaj ponudb, ampak ponudbo Olimpije je težko zavrniti. Sploh, ko sem videl, kdo vse pride v klub. Prvi je bil Edo Murić, nato Jaka Blažič in tako dalje, da ne naštevam, kakšno ekipo imamo. Mislim, da je res kakovostna. Zdaj pa moramo to samo upravičiti.

V ZDA vemo, da poteka drugačna košarka, a se z vrnitvijo v Evropo nadeja velikih izzivov. Evropski pokal in Liga ABA bosta to sezono zelo močni tekmovanji in lahko presežeta raven zahtevnosti, ki jo je občutil v NCAA-ju (Ameriška razvojna liga). Njegova velika želja, je da februarja obleče tudi slovenski dres, saj bi ga reprezentanca brez dvoma dobro pokoristila. Že leta 2017 me je kontaktiral Igor Kokoškov, da bi se pokazal in da bi videl, kaj znam, toda ravno tedaj sem bil po operaciji kolena in se nisem mogel odzvati. Tudi Rado Trifunović me je kontaktiral in sva na zvezi.

Reprezentanca ima največ težav ravno pod obročema in zato bi bil novopečeni krilni center Olimpije lahko dobrodošla okrepitev: “Na naši univerzi je bila ekipa nizka. Vsi smo bili strelci. Dejansko je vseh 12 metalo trojke. Težko reči, ali sem bil štirica ali petica. Verjetno sem igral bolj na petici, ampak je čisto vseeno, le položaj na igrišču je drugje. Tu v Evropi zlahka igram krilnega centra, petico pa malce težje, ker imam precej manj kilogramov kot ti pravi visoki centri. Toda z borbenostjo in hitrostjo se da tudi to nadomestiti.”

Foto: KK Cedevita Olimpija

Sorodne objave