Majica Jusufa Nurkića še vedno odmeva v srbski javnosti

Po škandalozni provokaciji košarkarja Portlanda, Jusufa Nurkića, ki se je na obračunu med Portlandom in Denverjem pojavil v majici z imeni devetih vojakov iz Bosne in Hercegovine, so se predvsem na spletu pojavili besni odzivi srbske javnosti. Imena na majici namreč predstavljajo udeležence vojne, ki je na območju Jugoslavije potekala po razpadu nekdanje skupne države. 9. maj, dan ko je Nurkić oblekel majico, v Bosni in Hercegovini obeležuje Dan herojev državne vojne. V Srbiji imajo na potezo bosanskega košarkarja, ki je nekoč nastopal tudi za zagrebško Cedevito drugačne poglede. Dojemajo jo kot veliko provokacijo, saj navedena imena v Srbiji označujejo morilce srbskega naroda.


Dogodek ni ostal neopažen niti v ZDA, predvsem pa ga je pograbila srbska javnost. Ker za Denver igra tudi srbski velezvezdnik Nikola Jokić, so srbski mediji majico Jusufa Nurkića opisali kot provokacijo namenjeno Jokiću. Ta se na potezo kolega iz regije ni pretirano oziral, nasprotno je Nurkiću zaželel čim hitrejše okrevanje po zlomu noge, ki ga je Bosanec doživel v mesecu marcu. “Nikola mu je odčital lekcijo iz obnašanja,” se je glasil naslov na spletni strani srbskega portala Hotsport.

Še bolj ostri so bili komentarji bralcev na spletni strani srbskega portala Telegraf. Komentatorji so ogorčeno debatirali o patriotizmu, poreklu in športnem obnašanju nasploh. Spodaj lahko preberete izsek nekaterih najbolj vročih komentarjev.

 

Jusuf Nurkić je sicer že končal z letošnjo sezono, zanj je uspeh že dejstvo, da lahko v času od poškodbe že stoji na nogah. Na vprašanje ameriških novinarjev o okrevanju je kratko in jedrnato odvrnil: “Z razlogom mi pravijo zver kajne?” Nikola Jokić lovi konferenčni finale, ob tem pa trenutno igra v življenjski formi.

 

Foto: Telegraf RS

 

Sorodne objave