Lillard o Hardnu: “Če dobivaš v korist tovrstne prekrške, potem si pač težko branljiv”

Če bi vprašali slehernega igralca v NBA, koga je na parketu najtežje pokrivati, bi jih večina odgovorila da Jamesa Hardna. Superzvezdnik Houstona je v zadnjih letih nasvsezadnje postal najboljši strelec lige in stroj za doseganje točk.


Organizator igre Portland Trail Blazersov Damian Lillard je v intervjuju z Dwightom Jaynesom za NBC Sports priznal, da se Hardnu težko približaš tudi zaradi sodnikov, ki ne varčujejo s piskanjem prekrškov njemu v prid.

»Težko ga je braniti,« pove Lillard. »Ko gre v prodor pod koš se ga ne želiš dotakniti. Ko se vzpenja v met za tri, se mu ne želiš približati. Brca z nogami navzven in širi roke skozi tvoje roke še po svojem izmetu. Če dobivaš v korist tovrstne prekrške, potem si pač težko branljiv.«

Dejstvo je, da je Harden izjemno kreativen ko pride do izsiljevanja prekrškov. Nima niti težav z občasno »prodajo« osebne napake sodnikom oz. z ‘igro’ na parketu, ki se ne tiče košarke. Kljub temu moramo priznati, da gre za izjemno efektivnega košarkarja.

MVP sezone 2017-18 je v zadnjih šestih letih postal ikona za izsiljevanje (dodatnih) prostih metov. Skozi celotno dano obdobje Harden v ligi vodi tako v izvajanih kot zadetih prostih metih. Ta trend se ne upočasnjuje, saj se v letošnji sezoni na liniji prostih metov znajde v rekordnem številu. V štirinajstih odigranih tekmah Houstona je Harden izvajal že 203 proste mete in jih trenutno zadeva z 88,2% uspešnostjo.

»The Beard« (Brada), kot ga kličejo navdušenci na globalni ravni, ostaja v ritmu prejšnje zgodovinsko nore točkovne sezone. Še več, kaže, da bi bila lahko statistika še bolj absurdna kot lani. Za enkrat Harden v povprečju dosega 39,2 točke, medtem ko iz igre meče 42,5% in zadeva približno pet trojk ter 13 prostih metov na srečanje. Toda ne pozabimo, da se Brada vendarle od tekme do tekme za met za tri odloči tudi 25-krat. Njegova ekipa pa na koncu tudi izgublja tekme.

Photo: USA Today

Sorodne objave