Liga Nova KBM: Pred nami je veliki finale

Ljubljana – Poslovna stavba generalnega sponzorja najboljšega klubskega tekmovanja za člane, banke Nova KBM, je bila v sredo prizorišče novinarske konference pred finalom Lige Nova KBM za sezono 2022/2023, v katerem se bosta pomerili ekipi Helios Suns in Cedevite Olimpije. Pred prvo tekmo v finalni seriji so pričakovanja strnili oba trenerja in kapetana finalnih ekip. Prvi finalni obračun bo na sporedu v četrtek, 1. junija, ob 20.00 v Domžalah, z direktnim prenosom na televiziji Sportklub.
Foto: KZS/alesfevzer.com


Za naslov najboljšega v državi se bosta pomerili ekipi, ki sta se v preteklosti že štirikrat pomerili v finalih prvoligaškega tekmovanja, v letošnji sezoni pa bosta zasedbi Helios Sunsov in Cedevite Olimpije odigrali svojo peto finalno serijo v državnih prvenstvih. Cedevita Olimpija je na poti do finala v četrtfinalu premagala Šentjur, nato pa v polfinalu še Gorenjsko gradbeno družb Šenčur. Helios Suns pa je po 27. kolih Lige Nova KBM zasedla 2. mesto in bila v končnici boljša najprej od Rogaške nato pa še od Krke. Ekipa Cedevite Olimpije bo poizkusila osvojiti svoj jubilejni, 20. naslov državnega prvaka, medtem ko bo Helios Suns lovil svojega tretjega.

Finalna serija se bo igrala na tri zmage, prva tekma bo v četrtek, 1. junija ob 20. uri, v Športni dvorani Domžale, saj imajo zaradi priključitve Cedevite Olimpije državnemu prvenstvu v končnici prednost domačega igrišča Domžalčani, druga pa ji bo sledila 3. junija, in sicer isto ob 20. uri, takrat v Stožicah. Tretja tekma bo zopet v Domžalah in sicer 8. junija ob 20.30. Morebitni četrta in peta tekmi bosta, glede na končni rezultat polfinalne serije regionalne lige v kateri nastopa Cedevita Olimpija, ob neuvrstitvi Cedevite Olimpije v finale na sporedu 10. junija, ob 18.00 v Ljubljani in nato 12. junija, ob 20.30 v Domžalah. V primeru uvrstitve Cedevite Olimpije v finale regionalnega tekmovanja, pa bosta termina morebitnih četrte in pete tekme finala Lige Nova KBM sporočena naknadno. Vse tekme bodo prenašane v živo na televiziji Sportklub, v letošnji sezoni pa je bilo na slovenskih televizijah v živo prenašano kar 150 tekem Lige Nova KBM.

Izjavi trenerjev in kapetanov pred finalom:

Miro Alilović, trener KK Cedevita Olimpija:
“Nobeno finale ni lahko. Helios Suns je tudi v aktualni sezoni pokazal, da so dobro sestavljena ekipa in tudi dobro vodena ekipa. O tem pričajo tudi njihovi rezultati, tako v slovenski ligi kot tudi v regionalnem tekmovanju. Ob kančku sreče, bi lahko rekel, bi bila idealna sezona. Po drugi strani pa, če si član Cedevite Olimpije, trener ali igralec, veš da si favorit. To vlogo imaš in s tem tudi odgovornost. Zavedamo se, da dvoboji v preteklosti niso bili lahki in moramo biti maksimalno osredotočeni na to tekmo, predvsem z energijo in moramo pametno odigrati.”

Edo Murić, kapetan KK Cedevita Olimpija:
“Sezona je gotovo dolga. Igrali smo veliko tekem, vendar sedaj prihaja tisti del sezone (zaključek), ki šteje. Ne bomo se pritoževali, vemo kaj nas čaka v finalu, dobri igralci, dobra ekipa in zelo motivirani. Verjamem, da bodo dobro pripravljeni, glede na to, da so imeli veliko časa. Vemo tudi, da bomo morali dati vse od sebe, igrati z isto željo in motivacijo kot včeraj (ob zmagi v regionalnem tekmovanju). V kolikor bomo prikazali manj, bomo imeli resne težave. Jih spoštujemo, saj so letos igrali zelo dobro košarko. Na zadnji pokalni tekmi smo imeli zelo veliko težav z njimi, pričakujemo dobre dvoboje in težko delo. Vemo, da je naša naloga, da ta pokal ostane v Stožicah, v Ljubljani, kamor tudi spada.”

Dejan Jakara, trener KK Helios Suns:
“Hvala za čestitke, obenem pa bi čestital Cedeviti Olimpija za uvrstitev v finale. Mi seveda ne gremo v finale z belo zastavo. Vemo, da bodo glave košarkarjev Cedevite Olimpije malce na dvoboju v regionalnem tekmovanju, kar bomo poskusili izkoristiti. Jasno je, da naši igralci ne potrebujejo dodatne motivacije za takšno tekmo. Imeli smo nekaj več časa za pripravo, kar je bilo za nas oziroma kar bo za nas dodatna prednost. Vseeno pa mislim, tako kot sta pred mano že omenila, je Cedevita Olimpija tukaj ogromen favorit. Poznamo se dobro že iz lanske sezone, saj je veliko fantov istih. Upamo na košarkarski praznik, dokazali smo že, da lahko organiziramo spektakel. Upam, da bo tudi tokrat tako in da bomo na krilih navijačev v domači dvorani poskusili presenetiti Cedevito Olimpijo.”

Blaž Mahkovic, kapetan KK Helios Suns:
“Gotovo smo motivirani za finalno serijo državnega prvenstva. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne. Za nami je zares odlična sezona, uspeli smo nadgraditi rezultate iz lanske sezone. V finale gremo lahko sproščeni. Se ne predajamo, naš cilj je, da pokažemo, da znamo tudi mi igrati kvalitetno košarko. Vemo, da je Cedevita Olimpija favorit, ampak v kolikor se nam na kateri od tekem ponudi priložnost, bomo to z obema rokama poskusili izkoristiti. Vabim naše navijače, da nas podprejo v čim večjem številu. Upam, da bodo gledalci spremljali dobro košarko.”

Izjava predstavnika generalnega sponzorja Lige Nova KBM pred začetkom finala:

Jure Bračko, direktor sektorja korporativnega komuniciranja in strateškega marketinga pri banki Nova KBM:
“V imenu Nove KBM, v imenu sponzorja, bi najprej čestital obema kluboma za uvrstitev v finale, popolnoma zasluženo. Vsako leto govorimo o tem, kaj povezuje šport in kaj povezuje posel, med drugim športni in poslovni svet povezujejo vzponi in padci, pomembno pa je, kako se znamo iz teh situacij pobrati. Absolutno sta obe ekipi v tej sezoni dokaz, da se je mogoče pobrati in z vztrajnostjo priti do finala državnega prvenstva. Prepričani smo, da je finale absolutno motiv za igralce in strokovni štab in na takšen način krona uspešna sezona. V Novi KBM bomo in navijamo za vrhunsko in borbeno košarko ter polne tribune. Želimo pa si dveh stvari, in sicer, da finale mine s čim manj poškodbami igralcev in čim več odigranih tekem, tako da bo finalna serija dolga. Ob tem bi rad poudaril, da bomo s Košarkarsko zvezo Slovenije in tudi z ligo, sodelovali še naprej. Verjamemo, da je potrebno vlagati v slovenski šport, da bi morala podjetja vlagati več. Mi verjamemo v slovensko ligo in absolutno verjamemo v slovensko košarko, na ta način uresničujemo našo družbeno odgovornost. Tudi vas novinarje prijazno pozivamo, da čim več poročate o slovenski košarki, saj je tudi to pomemben element, da bodo tribune polne, predvsem pa, da bo čim več mladih na slovenskih igriščih. Košarka se namreč začne v telovadnicah oziroma dvoranah in v kolikor želimo tudi v prihodnje spremljati kakovostno košarko, se je potrebno zavedati, da to ni samoumevno.”

CELOTEN RAZPORED FINALA

FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE PRED FINALOM LIGE NOVA KBM

VSI PRVAKI (ŠTEVILO NASLOVOV):
19x PETROL OLIMPIJA (1991/92, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2007/08, 2008/09, 2016/17, 2017/18, 2020/21, 2021/22)
7x KRKA (1999/2000, 2002/03, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14)
2x HELIOS SUNS DOMŽALE (2006/07, 2015/16)
1X ŠENTJUR (2014/15)
1X SIXT PRIMORSKA (2018/19)
1 x NASLOV PRVAKA NI BIL PODELJEN (Sezona 2019/2020 zaradi razglašene epidemije koronavirusa ni bila odigrana v celoti. Končni vrstni red zaradi premajhnega števila odigranih kol v 2. delu tekmovanja – Ligi za prvaka ni bil določen.)

Sorodne objave