Kokoškov o (ne)izboru Dončića: “Vem, da ponoči spim mirno”

Igor Kokoškov se je z uspehom na EuroBasketu 2017 zapisal globoko v srca slovenskih navijačev. Sedaj je aktualni srbski selektor, v lanski sezoni pa je kot prvi neameriški trener v ligi NBA vodil Phoenix Sunse. Sunsi so imeli na naboru leta 2017 možnost prvega izbora, na presenečanje nekaterih Slovencev pa se niso odločili za Luko Dončića, temveč za Deandreja Aytona.


V intervjuju za hrvaški Index.hr se Kokoškov jasno ni mogel izogniti vprašanjem o Luki Dončiću. Slednji v svoji kariere napreduje s svetlobno hitrostjo. “Luka se je na naverjeten način spoprijel z vsemi izzivi. S tem mislim predvsem na hitrost njegove reakcije. Kot otrok je odšel v Real in si izboril mesto v prvi ekipi. Rekordno hitro je postal del rotacije. To mu ni zadostovalo, zato je postal vodja ekipe, nato najboljši košarkar Evrope in MVP Final Foura. Zatem je bil vodja slovenske reprezentance, ki je postala evropski prvak. Evropa je bila premajhna za njegov talent, zato je odšel v NBA in postal novinec leta, v drugi sezoni pa je resen kandidat za najboljšega igralca v ligi. Ali veste, kaj je pri tem najboljše? Luka se še vedno razvija in ima veliko prostora za napredek. Z vsako tekmo postaja boljši igralec. Vem, da se sliši nerealno, a Luka je nerealen košarkar, tako da me to niti malo ne preseneča. Človek se kar ustraši, ko pomisliš, koliko je star. Trenutno lahko samo uživamo v njegovi košarki,” se svojemu nekdanjemu varovancu pri slovenski reprezentanci ni mogel načuditi Kokoškov.

Dallas Mavericksi so precej mlado moštvo, ki sicer, kljub dobrim predstavam, še ne spadajo med najmočnejše ekipe na Zahodu, vseeno pa se Kokoškov strinja, da je Dallas najustreznejša destinacija za Luko. “Luka je v fantastičnem položaju, ker Dallas ničesar ne počne na pamet. Vsaka odločitev ima svoj zakaj in zato. Dallas ga je načrtno pripeljal in zanj je bilo sijajno, da je v prvi sezoni igral z Dirkom Nowitzkim, ki je nanj prenesel lastnosti vodje. Luka se je z 19 leti naučil, kako postati vodja NBA ekipe. V ključnih trenutkih prevzema odgovornost in to je neprecenljivo za mladega igralca. Dallas je bil odlična izbira. A po drugi strani ima Luka takšne sposobnosti prilagajanja in toliko talenta, da bi tudi v ekipi z številnimi zvezdniki našel svoje mesto.”

Hrvaški mediji so želeli od srbskega strokovnjaka izvedeti tudi zakaj se Phoenix na naboru 2018 ni odločil za Luko Dončića. “Na žalost vam zaradi profesionalnega kodeksa na to vprašanje ne smem odgovoriti, a ker ste me že vprašali, lahko rečem, da spim povsem mirno,” je bil diplomatski Kokoškov.

Izjavo si lahko interpretiramo na več načinov, najverjetnejši pa je ta, da je imel bivši slovenski selektor pri izbiri košarkarja na naboru zvezane roke.

Foto: Clutchpoints

Sorodne objave