Jordan Morgan o Randolphu: “Zame je povsem razumljivo, da bo imel prav on prvo besedo”

Slovenska reprezentanca se je pred četrtkovim obračunom z Madžarsko zbrala v Mariboru. Veliko pozornosti je na zboru požel 28-letni Američan Jordan Morgan. 

Jordan Morgan je v sezoni 2017/2018 igral za Petrol Olimpijo, nedolgo tega pa je prejel slovensko državljanstvo kar mu omogoča, da kot naturalizirani košarkar nastopa za izbrano vrsto Slovenije. Glede na odzive iz vodstva reprezentance so z njegovim pristopom na treningu zaenkrat zadovoljni. “Ve, zakaj je prišel,” je za Sportal potrdil selektor Rade Trifunović.

O svojih vtisih o Sloveniji je za Sportal spregovoril tudi Morgan, ki je v naši deželi v času igranja za Olimpijo živel leto dni. “Eno leto sem igral v Sloveniji. Veliko sem se naučil o tej državi. Z ženo sva se zaljubila vanjo. Obiskala sva Postojno in Bled, se sprehajala po ljubljanskem mestnem središču in se poglobila v zgodovino. Čudovita dežela, ki ima izjemno košarkarsko kulturo. Ko povežeš vse to, ni težko prevzeti ponosa in se boriti za to državo,” je s svojim odgovorom navdušil Američan.

Morgan je bil v Sloveniji v času pohoda Gorana Dragića in druščine na evropski vrh, takrat pa je do reprezentance pridobil veliko spoštovanje. Večino igralcev že pozna, ali je z njimi igral, ali pa so mu stali na drugi strani parketa. “Lepo so me sprejeli. Gre za ekipo z uspešno preteklostjo. Veselim se dokazovanja,” je dejal Morgan. Na seznamu želja Košarkarske zveze Slovenije je bil že pred osmimi meseci. “Postopek je bil dolg. Vesel sem, da se je vse dobro izteklo. Hvaležen sem selektorju, da je v meni videl potencial in se zavzel zame.”

Američan izredno ceni priložnost, da bo lahko zaigral v izbrani vrsti. “Na svetu je veliko zelo kakovostnih košarkarjev, ki nikoli ne dobijo priložnosti, da bi zaigrali na reprezentančni ravni. Počutim se počaščeno, da sem dobil to priložnost,” pravi Morgan, ki pa se zaveda, da Sloveniji celo manjka nekaj košarkarjev, ki nastopajo v Evroligi ali ligi NBA. Takšni posamezniki so Zoran Dragić, Žan Mark Šiško, Luka Dončić in Vlatko Čančar. Vseeno Morgan verjame, da je tudi trenutna zasedba sposobna velikih stvari. “Fibina okna so res omejevalna. A imamo kakovostno skupino fantov, ki se mora uigrati. Čutim kemijo in čutim željo po zmagi. Tudi jaz sem že tekmovalno nabrušen.”

Slovenija v tem tekmovalnem oknu pomerila z Madžarsko in Avstrijo v sklopu kvalifikacij za Eurobasket 2021, v ozadju pa je tudi pričakovanje za OI 2020. Kvalifikacije za olimpijske igre bodo na sporedu junija, Slovenija pa si jih bo skušala priboriti v Kaunasu. Olimpijskega nastopa si Morgan zelo želi. “Večkrat sem si predstavljal, kako bi bilo zaigrati na olimpijskih igrah. To bi bil življenjski dosežek. Izjemno malo ljudi se lahko pohvali s tem. Seveda, priprav smo se udeležili z mislijo na Eurobasket 2021. A verjamem, da vsak pri sebi pomisli tudi na Tokio 2020. Delamo na tem, da bi postali olimpijska ekipa. Najprej moraš biti olimpijska ekipa, preden se dejansko uvrstiš na OI. To je ta identiteta, ki jo moramo imeti,” je razlagal Morgan, ki pa v primeru slovenskega nastopa na OI nima zagotovljenega mesta v reprezentanci. Prednost bo imel Anthony Randolph, še vedno pa je tu tudi Alen Omić. To je Morganu povsem jasno. “Govorimo o Randolphu, ki je odličen igralec. S to ekipo je bil evropski prvak. Zato je tudi zame povsem razumljivo, da bo imel prav on prvo besedo. Skupaj z družino se bo moral odločiti. Ne glede na vse, jaz bom pripravljen. Če bom dobil priložnost, jo bom izkoristil,” je zaključil Morgan, ki trenutno nastopa pri ekipi Pınar Karşıyaka v turškem prvenstvu.

Sorodne objave