Izjemnega dirigenta po koncu tekme bolijo noge in glava

Prvi asistent regionalne lige ABA Žan Mark Šiško je v pogovoru za Košarka.info razkril ključne faktorje za prevlado Koper Primorske v slovenski košarki. Primorska zasedba po zaslugi Šiška in ostalih članov uspešnega kolektiva postaja pomemben igralec tudi v regionalnem prostoru.


Da trener Koper Primorske Jurica Golemac ne posveča prevelike pozornosti statistiki posameznih košarkarjev, je bilo vidno tudi na petkovem gostovanju v Novem mestu, ko je sredi zadnje četrtine na klop potegnil Žana Marka Šiška, čeprav so slednjemu do prestižnega trojnega dvojčka zmanjkali le trije skoki.

Prvi organizator koprske zasedbe je po koncu dvoboja pojasnil, da so ga na ta statistični podatek opozorili šele sms-i prijateljev, ki jih je prebral v slačilnici. Priložnosti za bleščeče statistične učinke bo še več kot dovolj, saj je pred aktualnimi državnimi, pokalnimi in superpokalnimi prvaki še večji del sezone v treh tekmovanjih. Če bodo Primorci tudi v naslednjih mesecih igrali na takšen način kot v petek zvečer v Novem mestu, jih bo na slovenskih parketih le stežka kdo ogrozil, konkurenčni pa znajo biti tudi za sam vrh ABA lige.

“O vrhu regionalne lige je še bistveno prezgodaj govoriti. Razmišljati moramo o vsaki tekmi posebej in šele na koncu bomo videli kam nas bo to pripeljalo,” je v pogovoru za Košarka.info po prepričljivi gostujoči zmagi proti Krki z 71:89 v 5. krogu lige ABA pojasnil 22-letnik, ki je preko mladinskih selekcij Olimpije, škofjeloškega LTH Castingsa, zagrebške Cibone in ljubljanske Ilirije prišel do Koper Primorske, kjer suvereno poveljuje zelo kakovostni zasedbi.

Bi lahko rekli, da je tekma proti Krki potekala po želenem scenariju?

Od prve do zadnje minute smo odigrali tako kot smo se dogovorili pred tekmo v garderobi. Dobri smo bili v obrambnih nalogah, medtem ko smo v napadu delili žoge. Imeli smo tudi dober strelski večer in skupek vsega naštetega je suverena zmaga.

Trener Jurica Golemac je po suvereni zmagi proti Krki vztrajno ponavljal “obramba, obramba, obramba,..”. Se s to besedo srečujete vsak dan na treningih in tekmah?

Definitivno je igra v obrambi naša največja kakovost. Po zaslugi dobre obrambe prihajamo tudi do lahkih košev v napadu. To je nedvomno naša ključna kakovost.

Ste z izkupičkom štirih zmag in le enega poraza kot novinci v regionalni ligi zadovoljni?

Na začetku smo imeli zelo težaven razpored, a nam je kljub temu uspelo zbrati lepo število zmag. Pozitivno serijo moramo podaljšati. Pretekle zmage nam morajo biti dobra motivacija za naprej. Iz treninga v trening ter iz tekme v tekmo moramo napredovati in nadaljevati tako kot doslej.

V čem se letošnja ekipa razlikuje od lanske?

Dobili smo še nekaj kakovostnih košarkarjev, ki so se odlično vklopili v moštvo. Tako kot lani je tudi letos kemija v garderobi izjemna in to je ena izmed naših glavnih kvalitet. Naredili dmo korak naprej, vendar se moramo iz tekme v tekmo dokazovati.

Na parketu ste pravi vodja te zasedbe. Je tako tudi v garderobi?

Ne vem. Težko bi rekel, da sem vodja izven parketa (smeh). Dobro se ve, kdo je šef v garderobi. To je kapetan Alen Hodžić.

Vas kot organizatorja igre po tekmi bolj bolijo noge ali glava?

Lahko rečem, da kar oboje (smeh). Kot organizator igre moram v vsakem trenutku na parketu nadzirati igro. Vseskozi gledam, kaj se dogaja na parketu in sproti analiziram dogajanje. Pripravljen moram biti na vse scenarije.

Delujete zelo uigrano. Je temu res tako ali je vendarle v napadalnih akcijah prisotna določena mera improvizacije?

Lahko potrdim, da smo zelo uigrani. Pri tem nam pomaga že omenjena odlična kemija znotraj moštva. Tudi pri uigranosti smo v primerjavi z lani naredili korak naprej. Seveda je v igri prisotna tudi velika mera improvizacije. Trener Golemac nam daje v napadalnih akcijah dokaj proste roke. Na koncu gre za pravo kombinacijo uigranosti in improvizacije.

Pripravil: Simon Maljevac

Foto: KK Koper Primorska

Sorodne objave