Izjava selektorja in kapetanke po žrebu za EP

Uvodne tekme kvalifikacij bodo letošnjega novembra. Prvo kvalifikacijsko okno bo na sporedu med 5. in 13. novembrom 2023 (igralna dneva 9. in 12. november), drugo okno se bo odvilo med 3. in 11. novembrom 2024 (igralna dneva 7. in 10. november), zadnje pa med 2. in 10. februarjem 2025 (igralna dneva 6. in 9. februar).


Georgios Dikaioulakos, selektor ženske članske reprezentance:
“V kvalifikacijah moramo gledati predvsem nase. Na vsako reprezentančno akcijo moramo priti dobro fizično in psihično pripravljeni. Verjamem, da bodo igralke v klubskih sredinah dobro trenirale in individualno še napredovale. Ostati moramo skromni, nobene ekipe pa ne smemo podcenjevati, niti precenjevati. Pomerili se bomo z Madžarsko, ki bo zelo močan tekmec ter Bolgarijo in Finsko, ki z evropskih prvenstev sicer nimata izkušenj. A predvsem Finke v zadnjem obdobju kažejo vse več in bodo skušale presenetiti. Sicer pa našim dekletom in ekipi zelo zaupam. Verjamem, da nam bo uspel preboj na prvenstvo, prav tako pa bomo tudi v sami igri prikazali še določen napredek.”
Po predvidenem razporedu bodo #rakete v prvem ciklu gostovale na Madžarskem ter se doma pomerile z Bolgarijo. Leto dni kasneje jih čaka gostovanje na Finskem in domači dvoboj z Madžarsko, za konec kvalifikacij pa se bodo v gosteh pomerile z Bolgarijo in doma s Finsko.
Teja Oblak, kapetanka ženske članske reprezentance:
”Žreb nam je vsekakor namenil zanimivo skupino. Madžarska je zelo močna reprezentanca, kar je dokazala na zadnjem evropskem prvenstvu v Ljubljani. Delajo zelo dobro in so iz leta v leto bolj nevarne. V primerjavi z Bolgarijo in Finsko smo kvalitetnejša reprezentanca in verjamem, da bi ju morali ugnati. Upam, da bomo reprezentančna okna dočakale zdrave in se bomo vsakič zbrale v najmočnejši možni zasedbi. Cilj je jasen, še petič zapored uvrstitev na evropsko prvenstvo.”

Evropsko prvenstvo leta 2025 pa bo prvič potekalo po spremenjenem tekmovalnem sistemu, saj se ukinjajo tekme repasaža za uvrstitev v četrtfinale med drugo in tretjeuvrščenimi ekipami skupinskega dela. Po novem bosta neposredno v četrtfinale napredovali prva in drugouvršena reprezentanca vsake izmed štirih skupin.

SISTEM TEKMOVANJA NA ŽENSKEM EVROPSKEM PRVENSTVU 2025

Slovenke so doslej zaigrale na zadnjih štirih prvenstvih stare celine. Na svojem prvem evropskem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje so se z zmago v skupinskem delu uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. V predtekmovanju so dosegle dve zmagi, prvenstvo pa zaključile s porazom proti Rusiji v repašažu ter ostale brez četrtfinala. Na domačem EuroBasketu letošnjega junija v Ljubljani so turnir prvič zaključile brez zmage in bile na koncu uvrščene na 15. mesto.

Sorodne objave