[INTERVJU] Zala Friškovec: Slovenska ženska košarka je v zadnjih letih naredila ogromen napredek

Za naš portal smo opravili pogovor z obetavno 20-letno Zalo Friškovec, slovensko člansko reprezentanko in članico madžarskega kluba NKE-FCSM Csata, kamor se je lansko poletje preselila iz vrst ŽKK Cinkarna Celje. Zala je širšo košarkarsko javnost nase opozorila tudi v zadnjem krogu madžarskega prvenstva, ko je nasprotnicam nasula kar 35 točk.


Zaradi odličnih iger v Celju in v reprezentanci ste imeli na mizi zagotovo kar nekaj ponudb. Kaj vas je prepričalo, da ste se podali ravno v Budimpešto?

Po končani sezoni 2018/19 v Celju sem imela ogromno željo po napredku in po tem, da se preizkusim v tujini. Imela sem nekaj ponudb že med samo sezono, vendar sem pustila času čas in čakala na tisto pravo, ki mi bi najbolj ustrezala v vseh pogledih. Za NKE-FCSM Csata sem se dokončno odločila po koncu evropskega prvenstva, saj so mi ponujali izredne pogoje in možnosti za napredovanje, obenem pa sem si od nekdaj tudi želela preizkusiti v najmočnejših državnih ligah, kar madžarska liga zagotovo je.

Trenutno z moštvom zasedate odlično drugo mesto, takoj za Sopronom. Je imelo vodstvo kluba že pred sezono tako visoke cilje?

Mislim, da smo s svojimi predstavami na nek način presenetile vso madžarsko ligo, saj pred začetkom sezone nihče ni pričakoval tako visoke uvrstitve na lestvici. Cilj in želja vodstva kluba ob začetku sezone je bila uvrstitev med najboljših 6 ekip in si tako zagotoviti mesto v EuroCupu za naslednjo sezono. Mislim, da nam s tako igro, kot jo prikazujemo v tem trenutku, ta cilj ne uide.

Je kaj težav predstavljala jezikovna bariera? V klubu se najverjetneje večinoma tako ali tako uporablja angleščina?

S prilagajanjem na novo okolje, tudi glede jezika, ni bilo nobenih posebnih težav. Kljub temu, da v klubu seveda govorijo angleško, večina pogovorov na treningu poteka v madžarskem jeziku, česar na začetku nisem pričakovala. S tem vseeno nimam težav, s pomočjo soigralk pa sem se na to tudi hitro prilagodila.

Za žensko člansko reprezentanco je rezultatsko uspešen prvi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Ste bile zadovoljne tudi z igro?

Menim, da smo obe kvalifikacijski tekmi v prvem ciklu odigrale konkretno in pokazale vlogo favorita v skupini. Kljub temu da smo s tema dvema zmagama korak bližje evropskemu prvenstvu, nas čakajo še štiri tekme, na katerih moramo imeti enak pristop in si z našo borbenostjo ter igro, ki nas krasi, zagotoviti prvo mesto v skupini.

Poleti ste bile na evropskem prvenstvu zelo blizu zgodovinski uvrstitvi v četrtfinale, jedro reprezentance pa bo najverjetneje še kar nekaj let ostalo enako. Predstavlja nesrečni poraz z Belgijkami za vse vas dodatno motivacijo za v prihodnje?

Kljub zgodovinskemu uspehu iskreno povedano nismo bile zadovoljne s končnim rezultatom. Zavedamo se, da smo sposobne veliko več, kot smo pokazale in da nam enostavno sreča ni bila naklonjena, predvsem na zadnji tekmi z Belgijo. Kljub vsemu pa se tudi zavedamo, da je slovenska ženska košarka v zadnjih letih naredila ogromen napredek in da je za to potrebna potrpežljivost, treba pa je tudi iti korak za korakom, da bi se lahko uvrstili v sam evropski vrh. Verjamem pa, da je po letošnjem evropskem prvenstvu in pridobljenih izkušnjah celotna ekipa izkušenejša in še bolj motivirana za EP 2021.

Pred dvema letoma se je vaše ime pogosto omenjalo v povezavi z naborom lige WNBA. Je igranje v Ameriki še vedno eden izmed vaših dolgoročnih ciljev?

Mislim, da je to želja vsake igralke, in če bi kadarkoli imela možnost se preizkusiti v najmočnejši ligi na svetu, bi to seveda izkoristila. Vseeno pa mislim, da je za to še čas in bi se najprej rada osredotočila na igranje v Evropi, si tu ustvarila neko ime, v nadaljevanju pa vsekakor tudi razmišljala o tako visokih ciljih, kot je WNBA.

Z ligo WNBA je močno povezana matična liga NBA, v katero se v zadnjem obdobju stekajo ogromne količine denarja. Mislite, da ima tudi WNBA potencial, da se v naslednjih desetih letih zelo razširi?

Iskreno upam, da se bo to zgodilo. Stanje se vsako leto izboljšuje, vendar je daleč od tega, kar bi lahko bilo. Menim, da si vse igralke v WNBA zaslužijo veliko več pozornosti za svoje delo in trud, ki ga vložijo.

Vaše igre v letošnji sezoni zagotovo niso ostale neopažene. Ciljate na to, da boste tudi v naslednji sezoni ostali na Madžarskem?

Zaenkrat iskreno še ne razmišljam o situaciji po koncu sezone. Veliko je odvisno tudi od naše končne uvrstitve. Ni pa skrivnost, da bi si želela s klubom še naprej sodelovati, če se naši cilji uresničijo in se uvrstimo v EuroCup.

Foto: Osebni arhiv Zale Friškovec, KZS/Aleš Fevžer

Sorodne objave