[INTERVJU] Edo Murić: “Takšen met mi še ni uspel, iskreno tudi ne vem, če mi bo še kdaj uspel”

V času vsesplošnega suspenza praktično vseh športnih tekmovanj širom sveta, smo za naš portal opravili pogovor z Edom Murićem. S članom Cedevite Olimpije in kapetanom slovenske reprezentance smo se pogovarjali o situaciji povezani z virusom COVID-19 in njegovih posledicah za ABA ligo in slovensko državno prvenstvo, možnostih Cedevite Olimpije za preboj v končnico, Jurici Golemcu, reprezentanci in še čem. 

Kako težko je za športnika preživljanje dni, ko vsa tekmovanja mirujejo in se v državi priporoča samo karantena?
Težko je. Vemo, da je sezona pri koncu, vsa tekmovanja se počasi zaključujejo. Bili smo tik pred zadnjim kolom rednega dela Lige ABA s Krko. To je bila za nas izredno pomembna tekma, saj smo se še borili za mesto v končnici. Pred nami so bili tudi zaključni boji v slovenskem državnem prvenstvu. Mi smo po menjavi glavnega trenerja ravno prišli v dober ritem in ravno, ko smo se med seboj začutili, se je vse skupaj naenkrat prekinilo. Zagotovo ni lahko, saj nismo več skupaj, kot ekipa, hkrati pa smo brez košarke. Upam, da se celotna situacija čim prej konča, in da se vrnemo na parket. Šele v trenutkih, kot so te zdaj, lahko vidimo, kako veliko nam vse skupaj pomeni. Košarka je naš vsakdan, in verjamem, da je tudi vsem ljudem, ki morajo zdaj ostati doma težko, saj so navajeni na svoj ritem. A enostavno moramo biti vsi skupaj previdni in delati na tem, da vse skupaj čim hitreje mine.

Zaradi situacije z virusom COVID-19 v ABA ligi obstaja več možnih scenarijev. Se strinjate s predstavniki Partizana in Igokee, da bi naslov avtomatično pripadel Partizanu?
Moje osebno mnenje je, da nekdo mora biti zmagovalec. Nekateri klubi, pa ne želim govoriti o imenih, so v določenih tekmovanjih dominirali, nekateri so bili pri dnu lestvice, spet tretji pa so se, tako kot recimo mi v Ligi ABA, borili za vstop v končnico. Če bi seveda obstajala opcija, da se odigra zadnje kolo rednega dela, bi bilo pošteno, da se te zadnje tekme tudi odigrajo, saj bi nam dale številne odgovore. V kolikor bi to bilo možno, potem sem mnenja, da bi zmagovalca moral dati finalni turnir četverice.
Seveda pa moramo imeti tu v mislih tudi to, da se je situacija z virusom COVID-19 v različnih državah pojavila v različnih časovnih obdobjih. Nekatere ekipe bodo zato lahko začele trenirati prej, nekatere pozneje, ko, oziroma bolje rečeno, če, se bo sezona nadaljevala. Vse ekipe bi morale imeti enake pogoje. Težko je dolgo časovno obdobje preživeti v karanteni, nato pa kar naenkrat stopiti na parket.
Partizan je v tej sezoni zagotovo prikazal največ od vseh moštev, ki so sodelovala v Ligi ABA, zato bi si naslov prvaka tudi zaslužil. Nenazadnje je v Ligi ABA ostalo le še zadnje kolo rednega dela, in Beograjčani so zagotovo dominirali skozi celoten redni del.
Povsem logično pa je, da bi se nekatera tekmovanja, kot je na primer Liga za prvaka v slovenskem državnem prvenstvu, morala zaključiti brez zmagovalca. Mi nismo sodelovali v prvem delu državnega prvenstva, enako velja za Crveno zvezdo, Partizan, Mego Bemax, v srbskem državnem prvenstvu. Takšna prvenstva se morajo zaključiti brez zmagovalca. Zdravje mora biti ta trenutek na prvem mestu pri vseh aspektih življenja vsakega posameznika.

Teoretične opcije za končnico je pred suspenzom Cedevita Olimpija še imela, vendar bi morala za kaj takega Mega premagati Mornar. Ste v moštvu ta scenarij videli kot realen?
Menim, da bi mi veliko lažje premagali Krko, kot pa Mornar Mego Bemax. Mornar je boljša ekipa od Mege, tu dvomov ni, a Mega hkrati nujno potrebuje zmago, da se izogne morebitnemu boju za mesto v Ligi ABA ali pa celo izpadu v Ligo ABA 2. Dejstvo pa je, da nihče ni pričakoval, da bomo mi v januarju izgubili proti Igokei in Kopru Primorski na domačem parketu, tako da bi bilo zadnje kolo zelo zanimivo, in žal mi je, da nismo uspeli stopiti na parket. Sam sem zagotovo računal na to, da se nam bo uspelo prebiti v končnico, na ta način pa bi povsem obrnili potek celotne sezone. Videli bomo, kakšna bo situacija s koronavirusom čez nekaj časa, in morda nam celo uspe stopiti na parket, in odigrati to zadnje kolo, da potem sami odločimo o tem, kdo si zasluži mesto v končnici, in kdo ne.

Eden izmed vrhuncev vaše predstave v tej sezoni je bila neverjetna trojka v polfinalu pokala proti Krki. Vam je v karieri že uspelo kaj podobnega?
Takšen met mi še ni uspel, iskreno tudi ne vem, če mi bo še kdaj uspel. Tekmo s Krko sem začel zelo samozavestno in počutil sem se odlično. Z lahkoto sem tekel, skakal, tudi obroč je bil videti gromozanski pri prav vseh metih. A takrat sem enostavno porabil preveč energije, nato pa je v manj kot 24 urah sledila še finalna tekma s Koper Primorsko, na kateri pa sem bil povsem prazen. Glava je želela, a polfinalna tekma me je izčrpala. Bolj vesel bi bil, če bi obračun z Novomeščani zaključili že po 40 minutah, in bi se izognili podaljšku, ker bi potem tudi v finalu s Koprčani vse izgledalo drugače.

Pričakovanja navijačev so bila pred začetkom sezone velika. Kako ocenjujete dosedanji potek sezone? Je domet tega moštva lahko še večji?
Tekom sezone se je kar nekaj zadev spremenilo. Veliko igralcev je odšlo, nekaj novih je tudi prišlo. Ekipa ima potencial, toda moramo razumeti, da je bilo moštvo sestavljeno v enem poletju, povsem na novo. Vsi smo upali, da bomo dosegli vse cilje v tej sezoni, saj, če pogledamo na papir, naše moštvo spada med najboljše štiri ekipe v Ligi ABA. Enostavno pa je do izraza prišlo dejstvo, da sta ekipni duh in moštvena igra pred imeni.
Vodstvo kluba ve, kaj počne. Igralce, za katere mislijo, da so prihodnost tega kluba, bodo zadržali in gradili moštvo okoli njih. V nadaljevanju naše skupne zgodbe lahko pričakujemo veliko več, saj bomo tudi igralci sami našli svoje vloge znotraj sistema.

Doživeli ste tudi menjavo trenerja. Kako se delo Jurice Golemca razlikuje od Slavena Rimca?
Jurica Golemac ima veliko večjo avtoriteto, kot Slaven Rimac. Po sistemu igre sta si precej podobna, a vsak od njiju ima svoje principe. Pri Golemcu je treningov veliko več, vzpostavil je tudi nek red, ki se ga vsi držimo. Zahteva maksimalno posvečenost košarki in moštvu. To se vidi na treningih. V dvorani smo dolgo časa, veliko delamo. Golemčevo delo prinaša rezultate, to je tudi dokazal v Koper Primorski. Jurica je velik zmagovalec. Kdorkoli je delal z njim, to tudi ve. Nikoli se ne preda in verjame vase. Ko bo to svojo miselnost prenesel na igralce in celotno ekipo, bo vse veliko lažje. Ima lepo prihodnost in že z naslednjo sezono, ko bo imel priložnost sestaviti moštvo z igralci, ki jih bo on lahko izbral, bo to tudi dokazal.

Ste kapetan slovenske reprezentance. Vidite februarski poraz proti Madžarski in težko prigarano zmago proti Avstriji kot razlog za skrb?
Ne vidim razloga za skrb. Ne vem, zakaj se vedno omenja poraz in težko prigarano zmago. Poraz proti Madžarski je bil enostavno nesrečen, in tudi zmaga proti Avstriji, ko smo v Kopru vodili z visoko razliko, ni bila tako težko prigarana, kot se to piše oziroma govori. Enostavno se nimamo česa bati. Napravili bomo vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, nato pa se bomo vsi zbrali, in na podlagi tega bomo lahko videli pravo sliko ekipo, in vsega, kar spada zraven. Vemo, kakšna so ta reprezentančna okna, nekako spominjajo na druženje s prijatelji na šolskem igrišču. Ko bo enkrat tu čas za evropsko prvenstvo, in bodo imele vse reprezentance čas za pripravo, pa bomo videli, kdo kaj pomeni v košarki.

KZS je potrdila pogovore z Dimitriosom Itoudisom. Se vam zdi on prava rešitev, v primeru menjave na selektorskem stolčku?
Itoudisa osebno ne poznam. Bil bi zelo vesel, če bi ga, saj bi to pomenilo, da igram v CSKA-ju. Uspehi in dejstvo, da vodi ruskega velikana, govorijo sami zase. Itoudis je veliko ime, ki svoj posel obvlada. V nasprotnem primeru zagotovo ne bi bil tam, kjer je, in osvojil vse, kar je. Videli bomo, kaj prinese čas, in v kolikor se bo vodstvu KZS-ja uspelo dogovoriti o sodelovanju. Na klopi slovenske reprezentance bi zagotovo bilo zanimivo videti strokovnjaka, kot je on.

 

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Luka Zavodnik/Pametni mediji

Sorodne objave