Igor Kokoškov ostaja edini Evropejec z vlogo trenerja v NBA

Italijanski strokovnjak Ettore Messina se po petih letih delovanja pri San Antonio Spursih vrača v Evropo, natančneje v domovino k Milanu. Messina je v San Antoniu deloval kot član strokovnega štaba, prave vodstvene vloge pa v ligi NBA ni dočaka. Igor Kokoškov na ta način ostaja edini evropski strokovnjak, ki je kdaj koli prevzel vlogo glavnega trenerja v najmočnejše severnoameriški košarkarski ligi.


Ettore Messina v Milano prihaja kot rešitelj, saj je za moštvom iz Lombardije sezona polna razočaranj. Milančani, ki so sicer stabilen evroligaš, niso uspeli ujeti končnice letošnje Evrolige, prav tako so izpadli že v polfinalu italijanskega prvenstva. Posledično je moral klub zapustiti Simone Pianigiani, kot njegova zamenjava pa prihaja Messina, ki je kot trener že štirikrat stal na vrhu Evrope. 59-letnemu strokovnjaku je to po dvakrat uspelo z Virtusom iz Bologne in moskovskim CSKA-jem. Sedel je tudi že na klopi Real Madrida in italijanske izbrane vrste.

V zadnjem času so se pogosto pojavljale tudi govorice, da bo po Igorju Kokoškovu, ki po neuspeli epizodi z Phoenixom še išče novo delovno mesto, vlogo glavnega trenerja v ligi NBA prevzel Šarunas Jasikevičius. Še en znanec slovenske košarke pa bo očitno nekaj časa vendarle še ostal v Evropi, kjer trenutno trenira Žalgiris. “Težko bi našel boljše delovno okolje od Kaunasa. Liga NBA? Bilo je veliko telefonskih klicev. A ker želim biti glavni trener, se je število tem močno zmanjšalo,” so na Sportalu prevedli izjavo legendarnega Litovca.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave