Gradi Dallas šampionske temelje? Pregled kadrovanja v zadnjih tednih

Prejšnji teden se je v ligi NBA tudi uradno odprla tržnica. Po začetni noriji se situacija zdaj umirja, zato je že čas za hiter pregled, kako uspešno je v zadnjih tednih kadroval Dallas.
Odhodi:


Justin Jackson (Thunder), Seth Curry (76ers), Delon Wright (Pistons), Michael Kidd-Gilchrist (Knicks)
Prihodi:

Josh Richardson (76ers), James Johnson (Timberwolves), Josh Green (nabor), Tyrell Terry (nabor), Tyler Bey (nabor, two-way), Nate Hinton (prost igralec, two-way), Wesley Iwundu (prost igralec)
Nove pogodbe/podaljšanje:

J.J. Barea, Tim Hardaway Jr., Willie Cauley-Stein, Trey Burke

Za nami je zanimivih deset dni, polnih govoric, insajderjev in podpisanih nov pogodb. Že čez nekaj tednov boste tudi vizualno na svoj račun znova prišli ljubitelji NBA košarke, franšize pa do takrat še vneto sestavljajo moštva za prihajajočo sezono.

Odlične poteze na dan nabora

Precej aktivno je bilo v zadnjih dneh tudi v pisarnah Dallas Mavericksov, ki so skorajda že zaključili svoje kadrovanje. Najpomembnejšo potezo so zagotovo potegnili na dan nabora, ko so Setha Currya v zameno za 36. izbor in Josha Richardsona poslali v Philadelphio. Curry se je sicer odlično znašel v napadu Dallasa, obenem bil tudi ljubljenec navijačev, a je zelo škripala njegova igra v obrambi. Mavsi so imeli v lanski sezoni zgodovinski napad, a pri tem tudi ogromne težave v obrambi. To bi naj zdaj spremenil Richardson, ki slovi kot odličen obrambni igralec na zunanjih položajih, obenem pa je tudi dovolj soliden v napadu, da bo lahko delno razbremenil Dončića. Ob tem je pomembna tudi njegova pogodba, saj ima za prihodnjo sezono player option, a o tem nekoliko več kasneje.

Dallas je v istem večeru na naboru kot 18. izbral Josha Greena, kot 31. Tylera Terrya ter kot 36. (izbor pridobljen s strani Philadelphie) Tylera Beya. Mladi Avstralec Green velja za odličnega on-ball defenderja, Dallas pa upa, da bo kmalu še nadgradil svoj met iz razdalje in se razvil v elitnega 3&D košarkarja.
Terry, ki je obiskoval prestižno univerzo Stanford, je še en novinec na branilskem položaju, za razliko od Greena pa je v napadu precej bolj raznovrsten. Če so se še nekaj mesecev nazaj pojavljali dvomi glede njegove šibke postave, je te v zadnjem času precej utišal, saj je po poročanju ameriških medijev pridobil skoraj 10 kg. Na tem mestu velja še omeniti, da je podrl rekord na testu za košarkarski IQ, kar je super napoved za sodelovanje z našim Luko, ki slovi kot igralec z neverjetnim branjem igre.
Tretji novinec iz nabora, Tyler Bey, je bil na radarju Dallasa že precej časa, v poslu s Philadelphio pa ga je GM Donnie Nelson tudi uspel pripeljati v Teksas. Gre za igralca, ki precej spominja na Michaela Kidd-Gilchrista. Krilni košarkar, ki ima dolge roke in odličen potencial v obrambi, a izredno limitiran v napadu. V triletni kolidž karieri je zadel le 18 trojk, zato ga čaka še precej dela, če bo želel imeti dolgo NBA kariero. Za Beya se pričakuje, da bo igral na “two-way” pogodbi, ki pa bo v letošnji sezoni precej manj restriktivna (lahko bo nastopil na 50 od 72 tekem).

Štirje košarkarji tudi prihodnjo sezono

Po zelo všečnem naboru so navijači Dallasa v prihodnjih dneh dočakali pričakovano novico. Tim Hardaway Jr. je sprejel player option v višini 19M dolarjev. Sicer previsok znesek za igralca njegovega kalibra, toda Dallas je njegovo slabo pogodbo namerno sprejel v poslu za Porzingisa, obenem pa je Hardaway v pretekli sezoni pokazal, da vendarle gre za precej koristnega košarkarja.

V pretekli sezoni so Mavsi po poškodbi Powella iskali nadomestnega centra in ga našli v Willieju Cauley-Steinu. 27-letni Američan se v kratkem času po prihodu ni pretirano izkazal, obenem pa je zaradi rojstva otroka tudi izpustil tekme v mehurčku. Podobno kot Hardaway, je tudi WCS imel na voljo player option v višini 2.2M dolarjev, kar je nekoliko nad minimumom (to bi bilo Dallasu po godu). Nekdanji košarkar Kingsov in Warriorsov je to možnost zavrnil in zdelo se je, da se ne bo vrnil v Dallas. Nelson in sodelavci so se ozirali po trgu, zelo dolgo bili v igri za Marca Gasola, a je Španec nato izbral Lakerse.

Dallas se je tako vrnil k Cauley-Steinu in z njim sklenil dvoletno pogodbo za 8.2M dolarjev. Na prvi pogled izgleda morda celo nekoliko preveč, a je drugo leto pogodbe team option, kar pomeni, da o njem odloča ekipa. V ekipo se na triletni pogodbi/10M dolarjev vrača tudi Trey Burke, ki se je ob koncu sezone kar nekajkrat izkazal v napadu, ter legendarni J.J. Barea, ki bo prinesel prepotrebne izkušnje in vodstvene sposobnosti.

Presentljiv posel za Jamesa Johnsona

V petek je Dallas nato izpeljal še en posel, v katerega so bile vključene tri franšize. V Detroit so poslali Delona Wrighta, ki je zelo razočaral, obenem pa sta mu ostali še dve leti razmeroma visoke pogodbe. Oklahoma je s strani Dallasa prejela prihajajoči izbor drugega kroga in Justina Jacksona, ki se nikakor ni izkazal in je bil negativen člen na obeh straneh. Končni izkupiček Dallasa za ta dva igralca je James Johnson, izkušeni krilni košarkar, ki je znan po svoji nepopustljivosti in znanju borilnih veščin. Vsekakor igralec, ki bo znal zaščititi Luko, v kolikor bo ostal v ekipi. Vrednost Johnsona pa se predvsem skriva v njegovi veliki, a kratkotrajni pogodbi. To leto bo namreč prejel 16M zelencev, a se mu pogodba po tej sezoni tudi izteče, kar bo zelo pomembno v naslednjem “off-seasonu”.

Dallas je za zapolnitev rosterja podpisal še dva košarkarja. Na two-way pogodbi imajo za zdaj še Nata Hintona, ki je na letošnjem naboru ni bil izbran, dvoletno minimalno pogodbo pa je podpisal tudi nekdanji član Orlanda Wesley Iwundu, ki velja za dobrega obrambnega košarkarja.

Prihodnost je svetla

Dallas je vsekakor konkretno okrepil svoje moštvo v obrambi, kjer so to tudi krvavo potrebovali. Navijači Mavsov so lahko navdušeni tudi nad novinci, ki kažejo zares lep potencial. Kot že prej omenjeno, ima Richardson sicer player option, toda NBA analitiki predvidevajo, da bi ga lahko zavrnil in potipal trg ter si zagotovil dolgoročno pogodbo. V prejšnjih odstavkih se je vseskozi poudarjalo, kako pomembno je, da se Dallasu dosti pogodb izteče po tej sezoni oz. da o njih sami odločajo.

Prihodnji “off-season” bo namreč na voljo veliko več odličnih prostih igralcev, tudi Giannis Antetokounmpo. Z nedavnimi potezami si je Dallas zagotovil izjemno fleksibilnost, zato bodo naslednje poletje nekomu lahko ponudili tudi maksimalno pogodbo in Luki morda dodali še enega superzvezdnika.

Sorodne objave