Dvakratni prvak Evrolige: Končnice v NBA-ju so veliko bolj taktične kot v Evropi

Denverjev organizator igre o razlikah med končnicami v Evropi in NBA-ju.


Argentinski košarkar Facundo Campazzo, ki trenutno zastopa Denver Nuggetse, je predstavil svoja opažanja o razlikah med tekmami končnic v NBA in v Evropi. Dvakratni prvak Evrolige je v pogovoru z La Nacion izpostavil predvsem večji poudarek na taktični pripravljenosti v ligi NBA.

Zdaj, ko sem odigral prvi krog, opažam da, če si navajen na krajše serije treh ali petih tekem, ki se igrajo v Argentini in Evropi, te NBA serije sedmih tekem resnično prisilijo, da daš na vsaki tekmi vse od sebe. Ni niti minute časa za sprostitev. Med posameznimi tekmami je le dan premora, tako da praktično ni časa, da bi mislil na karkoli drugega kot na serijo,” je dejal Facu Campazzo.

“Vse je veliko bolj taktično. Igralci dobimo knjige z ogromno stranmi, ki vsebujejo natančno analizo nasprotnikovih igralcev in njihovih vzorcev igre. Igralce se preučuje tudi med rednim delom, vendar je v končnici vse podrobnejše,” je razkril Campazzo in dodal: “Vse to moraš preučiti in ko pred tekmo z ekipo pregleduješ posnetke, pomočnik trenerja preverja tvoje znanje, ki ga moraš s seboj odnesti na parket. To je zame nekaj novega.”

Argentinec opaža, da je sledenje navodilom in načrtu v NBA veliko pomembnejše kot v evropski košarki.

“Tudi v Evropi so pravila in strategije, ki se jih je potrebno držati, vendar je prisoten tudi element instinkta, in občutka za moment. V NBA-ju sicer lahko tvegaš, spremeniš načrt in če se vse izide ni nič narobe, če pa se ne… ti bodo dali vedeti, da si naredil napako.”

Tridesetletni Argentinec sicer letos prvič nastopa v končnici lige NBA. Po tem, ko je njegov Denver v prvem krogu izločil Portland, zdaj v seriji s Phoenixom zaostajajo 0-2.

Foto:Eurohoops.net

Sorodne objave