Dirka za Olimpijske igre: Slovenija ali Hrvaška?

Kar se tiče upanj za slovenski nastop na OI 2020 v Tokiu, se je uvodni skupinski del svetovnega košarkarskega prvenstva na Kitajskem v dobršni meri odvil po slovenskih željah. Ob učinkovitosti evropskih velesil bodo namreč evropski prvaki prvi v čakalni vrsti za posebno vabilo na enega od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki vodijo na Japonsko.


Upanje na premierni slovenski košarkarski nastop na olimpijskih igrah kljub spodrsljaju v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo še ni ugasnilo. Še več, po zapisanih kriterijih Mednarodne košarkarske zveze in koncu prvega dela SP 2019 na Kitajskem lahko slovenska reprezentanca odkrito računa na “wild card”, ki bi odprl vrata v dodatne olimpijske kvalifikacije.

Iz Fibe so pred tedni sporočili, da bodo oddali oseb posebnih vabil za nastop, od tega dve romata dražavama iz Evrope. Upoštevana bo Fibina lestvica, na kateri Slovenija zaseda sedmo mesto, med evropskimi državami pa je celo peta. Lestvica bo kot običajno po prvenstvu osvežena, a jasno je, da bomo Slovenci obdržali visok položaj. Pomembno pa je predvsem dejstvo, da reprezentance nad Slovenijo oz. blizu nje v večini že potujejo v izločilne boje. To jim zagotavlja mesto v kvalifikacijah, najboljši dve evropski reprezentanci pa bosta že na Kitajskem prejeli vozovnico za Tokio 2020.

Med najboljših 16 reprezentanc svetovnega prvenstva so se izmed evropskih ekip prebile Poljska, Rusija, Srbija, Italija, Španija, Grčija, Češka, Francija in Litva. Domov po le treh tekmah odhajajo Turki, Črnogorci in Nemci, ki pa so na lestvici Fiba daleč za Slovenijo. Zadnja naj bi tako dobila prvi evropski “wild card”, drugi pa se obeta Hrvaški.

Sorodne objave