Dino Rađa: Anthony Randolph na koncu ni prinesel nič

Tako kot Slovenija, bo tudi hrvaška reprezentanca zaigrala v kvalifikacijah za OI v Tokiu, ne dolgo nazaj pa se jim je začel za tovrstni nastop ponujati eden najboljših igralcev minule sezone Evrolige in bivši košarkar lige NBA, Shane Larkin.


26-letni organizator igre je minulo sezono poskrbel, da je s svojim Anadolu Efesom nastopil v finalu Evrolige, kjer pa je klonil proti CSKA-ju iz Moskve. Privrženci košarke na hrvaškem so bili nad novico, da se jim bo Larkin pridružil kot naturaliziran igralec navdušeni, evforijo pa je kmalu pomiril predsednik strokovnega odbora hrvaške košarkarske zveze, legendarni Dino Rađa. Slednji je odločen, da v reprezentanci ne bo več tujih košarkarjev.

“Že večkrat sem poudaril, da v hrvaški reprezentanci ni prostora za tujce. To ni v interesu naše košarke in za tem bomo stali ne glede na to, kdo si bo želel zaigrati za našo izbrano vrsto,” je bil jasen Rađa. Nekdanji igralec Boston Celticsov je za 24sata še izjavil, da morebitna naturalizacija katerega od tujcev za hrvaško košarko ne bi imela smisla: “To, da bi pripeljali koga od tujih igralcev, ne bi spremenilo ničesar. Poleg tega obstajajo bistveno bogatejše države, ki bi lahko z več denarja pripeljale boljše tujce.”

Obregnil se tudi ob Slovenijo

Po njegovem mnenju za razvojem in napredkom reprezentance v večji meri stojijo klubi. “Na klubih je, da proizvedejo čim več kakovostnih košarkarjev. Od reprezentance ne gre pričakovati, da bo dvignila nivo košarke v državi, to mora uspeti klubom. Zato razumem, zakaj tam igrajo tudi tuji košarkarji, saj se s tem dvigne kvaliteta treningov in tekem v ligi. Težava je, ker v naše klube prihajajo drugorazredni tujci, ki nivoja košarke ne dvigujejo. To je nesmiselno. Samo poglejte Slovenijo, z Anthonyjem Randolphom je osvojila naslov evropskega prvaka, a kaj ji je to prineslo na klubski ravni? Popolnoma nič. Poglejte finale lige ABA. Tako pri Crveni Zvezdi kot Bodučnosti je igralo po pet tujcev, kar samo škoduje razvoju domačih košarkarjev.”

Za hrvaško reprezentanco sta sicer v preteklosti že igrala dva tuja košarkarja. Dontaye Draper je dres naših južnih sosedov nosil kar na treh evropskih prvenstvih, Oliver Lafayette pa na svetovnem prvenstvu leta 2014.

Sorodne objave