Dallasov šef stroke kritiziral Luko Dončića!

Luka Dončić je v letošnji končnici znova odigral nekaj tekem, ki bodo zapisane v zgodovino, a ob slabi podpori soigralcev to po hudem boju ni bilo dovolj za skalp Clippersov.


Slovenski košarkarski navdušenci po zgodnjem izpadu Dallasa že nestrpno pogledujejo proti Kaunasu, kjer bo Luka s Slovenijo naskakoval premierno uvrstitev na olimpijske igre, povsem drugačno pa je stanje v Dallasu. Precej tamkajšnjih lokalnih novinarjev (na tem mestu je pomembno omeniti, da predvsem tisti, ki so znani po dobrih odnosih z vodstvom Mavericksov) se je namreč obrnilo proti Dončiću in del krivde za izpad pripisujejo našemu asu. Glaven navdih za takšno nerazumljivo pisanje so ameriški “strokovnjaki” dobili po zaključnih medijskih aktivnostih Mavsov, kjer je kar nekaj kritik na račune Luke izrekel generalni menedžer moštva Donnie Nelson.

Glavno razočaranje letošnje končnice je bil zagotovo Kristpas Porzingis, ki je bil v napadu svetlobna leta daleč od tega, da bi bil drugi zvezdnik Mavsov, obenem pa je bil naravnost katastrofalen tudi v obrambi in v skoku. A kot je bilo razbrati iz Nelsonovega nedavnega intervjuja, 58-letni funkcionar razloge za izpad vidi tudi drugje: “Del Dončićevega dozorevanja je tudi spoznanje, kako uravnotežiti vse te “ubijalske” mete z vključevanjem soigralcev ob pravem času. Mislim, da bomo v prihodnje videli več truda na teh področjih. In seveda lahko dosega velike številke, toda mislim, da boste videli, da se bodo na veliko pojavljale tudi asistence in da bo vedno bolj in bolj vključeval soigralce. To je, po mojem mnenju, mlad, 22-letni superzvezdnik, ki se uči, kako zmagovati in kako uporabiti vse šahovske figure na mizi.

Vsekakor gre za zelo čudne izjave Nelsona, ki je na tak način javno pokritiziral svojega najboljšega igralca, ki je proti Clippersom sam naprej vlekel voz Mavsov. Zagotovo bi si tudi Luka želel, da bi na trenutke lahko oddal žogo iz svojih rok in se bolj zanesel na soigralce, toda več kot očitno je bilo, da so jih v igri lahko držale le njegove čarovnije. Na tem področju so veliki krivci prav ljudje iz pisarn, z Nelsonom na čelu, ki zaenkrat okrog Luke še niso sestavili niti približno konkurenčnega moštva. Če nadaljujemo v Nelsonovem stilu, so mu na šahovnico namesto skakačev in trdnjav postavili le kmete, obenem pa so v zadnjih letih potegnili še nekaj slabih potez v ozadju.

S Kristapsom Porzingisom, igralcem, za katerega je vsesplošno znano, da je močno podvržen poškodbam, so namreč sklenili veliko dolgoletno podaljšanje, pri čemer v pogodbo niso vključili nobene zaščite v primeru poškodb. Še več, Mavsi v času pogajanja pri tej varovalki po poročanju niso niti vztrajali, čeprav jo ima tudi Philadelphia za Joela Embiida.

Zelo zanimiva je še Nelsonova opazka, da bo kmalu Luka začel tudi na veliko asistirati. Vendarle gre za šestega najboljšega asistenta lige (8.6 asistence na tekmo v rednem delu), ki je na odločilni sedmi tekmi podelil 14 asistenc in ob tem imel še dodatnih 11 potencialnih asistenc, toda soigralci niso uspeli izkoristiti odprtih metov.

Luka je zagotovo rojen zmagovalec in bo to poletje z Dallasom podpisal podaljšanje v višini “supermaxa”, toda Nelson se bo moral morda v prihodnje ugrizniti v jezik in ne brezglavo kritizirati košarkarja, ki je letos lastnoročno rešil Dallasovo sezono.

Sorodne objave