Čustvena upokojitev dresa zdaj že legendarnega Tonyja Parkerja

Noč, ki si jo bomo zapomnili, po tem, da je francoski organizator igre upokojil svoj dres s strani San Antonio Spursev. Končala se je era velike trojice, po tem ko se je Parkerjeva številka 9 pod stropom dvorane AT&T Centra izobesila zraven dresa Manuja Ginobilija in Tima Duncana. Postali so del zgodovine.


Tako Parker kot Ginobili in Duncan so pod trenerjem Ostrog Greggom Popovichem prispevali levji delež h globalizaciji NBA košarke. Njihov uspeh v San Antoniu je bil ključen korak k modernizaciji najmočnejše lige na svetu v kateri so igralci z vsega sveta postali nosilna konstrukcija danega športa.

»Organizator iz Francije, branilec iz Argentine in center z Deviških Otokov, bosi na parketu«, so bile Parkerjeve besede v slovesnem govoru, kjer se je obregnil ob Duncana in Ginobilija. Oba sta mu v ceremoniji stala ob boku, tako kot njegov dolgoletni trener Popovich.

Slednji je kratkomalo poskrbel za vrhunec večera, ko je v lastnem stilu Parkerju pripomnil: »Tony, želim se opravičiti za vso fizično in mentalno zlorabo…« Skliceval se je na njegov konstanten pritisk nad francoskim košarkarjem, ki se je kot 19-letnik San Antoniu pridružil daljnega leta 2001. Obdobje v katerem je bil evropski organizator igre izjemna redkost. S Parkerjem in njegovimi uspehi se je to kmalu spremenilo.

Na proslavi je Tonyja spremljal tudi njegov dober prijatelj in soigralec Boris Diaw. Skupaj sta si v NBA-ju nadela šampionski prstan, s francosko izbrano vrsto pa dosegla številne uspehe, vključno z naslovom evropskih prvakov leta 2013.

Diaw je zbrani publiki zaupal zanimivo anekdoto o tem, kako sta s Tonyjem na božični dan leta 2001 pristala v hiši trenerja Popovicha. Po večerji sta Gregg in Tony izginila, Diaw pa jih je zalotil pri pogovoru v sosednji sobi. Popovich se je z mladim Parkerjem pogovarjal o izgubljenih žogah, ki jih je Francoz zapravil noč poprej. »Takrat sem vedel, da je moj prijatelj v dobrih rokah,« je pristavil Boris Diaw.

Poleg ostalih trenerjev, pomočnikov in soigralcev Ostrog, se je proslave udeležilo nemalo Parkerjevih reprezentančnih kolegov. Prisotna je bila celo francoska legenda nogometa Therry Henry. »Hvala vsem za vsa ta leta. Bila je nora vožnja,« je povzel besede zdaj uradno ‘legenadrni’ Tony Parker.

Photo: Spin.th

Sorodne objave