Cedevita Olimpija in Helios Suns v finalu državnega prvenstva

V finalu državnega prvenstva v košarki se bosta pomerila Cedevita Olimpija in Helios Suns. Cedevita Olimpija je v polfinalu izločila GGD Šenčur, medtem ko je Helios Suns z rezultatom 2:0 premagal Krko. Na drugi tekmi je Helios Suns pred domačimi gledalci premagal Krko z rezultatom 92:86.


Finale bo potekalo v seriji treh tekem, datumi pa bodo določeni, ko bo Cedevita Olimpija zaključila nastope v ligi Aba. V nedeljo bo odigrala prvo tekmo polfinala proti Partizanu.

Cedevita Olimpija bo v finalu stremela k svojemu dvajsetemu naslovu prvaka, kar bi bil njihov tretji zaporedni naslov. Helios Suns, ki bo igral v finalu že šestič, je bil doslej prvak Slovenije v sezonah 2006/07 in 2015/16.

Bo to tretja domača lovorija Cedevite Olimpije?

Za Ljubljančane bi bil naslov v ligi Nova KBM piko na i v njihovi zbirki domačih lovorik za sezono 2022/23. Septembra so namreč že osvojili superpokal, februarja pa pokal Spar. V obeh tekmovanjih, pa tudi v lanskem finalu lige Nova KBM, so premagali prav ekipo Helios Suns.

To je bila že deseta tekma med Krko in Helios Suns v tej sezoni, ki se je odvijala v treh različnih tekmovanjih. Helios Suns jih je dobil šest, Krka tri, medtem ko se je ena tekma v pokalu Spar končala z neodločenim izidom. Zanimivo je, da je Krka na svojem parketu zmagala le enkrat, medtem ko so Domžalčani svojo prvo domačo zmago dosegli šele proti koncu sezone. V finalu lige Aba 2 so v svoji dvorani izgubili proti Krki.

Krka klonila

Krka je odigrala odličen prvi polčas, v katerem si je priigrala 14 točk prednosti. V drugem polčasu pa jih je Helios Suns nadigral z rezultatom 51:33, saj je imel več moči in želje.

Preobrat na začetku drugega polčasa je z desetimi zaporednimi točkami začel Tibor Mirtič, ki je dosegel 20 točk. Kapetan Blaž Mahkovic je nadaljeval s svojo igro in v drugem polčasu prispeval 17 od svojih 32 točk.

Domači igralci so med 25. in 33. minuto naredili delni izid 20:5 in povedli s 67:66. V zaključku tekme pa sta ključni koši v zadnjih 80 sekundah pripadla Austinu Luku, ki je dosegel 15 točk, 7 podaj in 5 skokov, ter Nenadu Bačviću s 11 točkami.

Najboljši strelec pri Krki, ki je nastopila le s sedmimi igralci, je bil Miha Cerkvenik z 22 točkami, medtem ko je Rok Stipčević prispeval 19 točk.

Sorodne objave