Bo slovensko čast v Evropi rešil prav Randolph?

Če Zoran Dragić ne bo pritegnil pozornosti kakšnega evroligaškega kluba, se bo nova sezona v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju začela brez enega samega slovenskega košarkarja. Na slovensko »čast« lahko obliž v tem primeru položi le Anthony Randolph.


Čeprav je slovenska reprezentanca aktualni evropski prvak, je trenutno slovensko zastopstvo v najmočnejših ligah nadvse osiromašeno. V ligi NBA sicer navdušujeta Goran Dragić in Luka Dončić, na najvišji evropski ravni pa za Slovence trenutno ni prostora.

Ob naturaliziranih slovenskih reprezentančnih kandidatih Alenu Omiću in Anthonyju Randolphu sta v pretekli sezoni za slovensko zastopstvo pod evroligaškimi koši skrbela le Klemen Prepelić (Real Madrid) in Jaka Blažič (Barcelona). Slednji je medtem okrepil barve Olimpije, Prepelića pa bodo po vsej verjetnosti iz Reala poslali v enega od španskih prvoligašev. Po tem scenariju v Evroligi ostaja le še Anthony Randolph, ki je reprezentančno pot najverjetneje že končal, a pri Realu igra kot slovenski košarkar.

V drugem delu prestopnega roka bi ta razplet lahko preobrnil Zoran Dragič, ki se po dveh hudih poškodbah poslavlja od Trsta. Sam ne skriva visokih ambicij, vsi pa se zavedamo, da gre za kakovostnega igralca s hudo nesrečo s poškodbami.

Vse od osamosvojitve se namreč še ni zgodilo, da v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju ne bi igral vsaj en slovenski košarkar. Še več, od leta 1997 je bil vsaj eden vsako leto del zaključnega turnirja. Res pa je, da je število legionarjev v zadnjih letih vse bolj usihalo. Deloma na račun manjšega števila klubov, prav gotovo pa tudi zaradi vse ožje slovenske baze.

Sorodne objave