Bečirović: “Vemo, da želi Codi napraviti korak naprej v svoji karieri”

Po uradnem zaključku tekmovalne sezone 2019/20, prve v zgodovini Cedevite Olimpije, je svoje misli strnil športni direktor Zmajev, Sani Bečirović.


V sredo je bila na sezono 2019/20 dokončno spuščena zavesa. Koronavirus je dokončno prekinil tudi Ligo ABA. Vaš pogled nazaj na pravkar zaključeno sezono?
Menim, da smo lahko z zaključeno sezono v osnovi zadovoljni. Seveda, ne čisto v celoti, a tudi na napakah se bomo nekaj naučili za naprej. V Ligi ABA smo skozi celotno sezono krojili vrh lestvice in se borili za končnico tekmovanja, zato smo svoj cilj v regiji, ob že znanem zaključku lige, na nek način izpolnili. V 7Days EuroCupu smo na žalost v devetem kolu skupinskega dela na gostovanju pri Nanterrju 92, iz rok izpustili priložnost, da bi se, ne glede na slab začetek tekmovanja, prebili med najboljših 16 moštev v Evropskem tekmovanju. Pokalna lovorika nam je na žalost spolzela iz rok, Koper Primorska pa jo je osvojila povsem zasluženo, saj smo bili mi po menjavi glavnega trenerja in dodatku nekaterih igralcev še nekako v fazi spoznavanja in uigravanja, dejstvo pa je tudi, da je pokal specifično tekmovanje.

Sestava moštva za novo sezono se je že začela. Prvi se je Cedeviti Olimpiji pridružil Kendrick Perry, sledil pa je Alen Hodžić. Kaj lahko še pričakujemo?
Perry je izjemna oseba in izredno dober igralec, ki bo zagotovo podaljšana roka glavnega trenerja Jurice Golemca na parketu. To je nenazadnje dokazal že, ko je nosil dres Nižnega Novgoroda, nato pa še v minuli sezoni pri Megi Bemax. Povsod smo lahko slišali same dobre besede o Kendricku, tako v zvezi z njegovo osebnostjo, kot tudi seveda, ko govorimo o igranju. Vsekakor pa se ga ljubljanski navijači lahko spomnijo iz minule sezone, ko nam je sredi Hale Tivoli nasul kar 27 točk.
Že večkrat smo ponovili, da so rdeča nit sestave naše ekipe slovenski igralci. Želimo si, da je naše jedro članskega moštva sestavljeno iz domačih igralcev. Trudimo se, da v Cedevito Olimpijo pripeljemo čim več igralcev, ki nosijo dres slovenske reprezentance. To so namreč fantje, ki s srcem in dušo igrajo pred domačimi navijači, družino, prijatelji. S to potezo smo korak bliže temu, da bo jedro našega moštva v prihodnjih letih še boljše in še močnejše.

Ob prekinitvi tekmovanj zaradi pandemije koronavirusa je sledilo kar nekaj prekinitev pogodb, z nekaterimi igralci se je pogodbe zamrznilo. Zdaj vse skupaj deluje kot več kot pravilna odločitev, glede na dano situacijo.
V dani situaciji je bilo potrebno sprejeti odločitev, ki je ne obžalujemo, saj se je resnično izkazala za pravilno. Vsem igralcem, s katerimi smo dosegli dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, se v imenu kluba zahvaljujem za razumevanje in za vse, kar so napravili za Cedevito Olimpijo v minuli sezoni. Nihče od nas se še nikoli ni znašel v takšni situaciji, in iskreno lahko povem, da so bili čisto vsi, od prvega do zadnjega, izredno profesionalni. Sezona, ki je za nami, je bila za vse nas zelo zahtevna iz več pogledov, in vedno bodo lahko trdili, da so bili med prvimi, ki so nosili dres Cedevite Olimpije v prvi sezoni nastanka. Vsak je na svoj način pripomogel k temu, da je na treningih vse potekalo brezhibno, tudi znotraj garderobe je bil odnos med igralci tisti pravi.

Mnogi navijači se sprašujejo, če bodo imeli v prihodnji sezoni v dresu Cedevite Olimpije znova priložnost spremljati Codija Millerja-McIntyreja.
Codiju je pogodba po zaključku sezone 2019/20 potekla. Vemo, da želi Codi napraviti korak naprej v svoji karieri, in da cilja na to, da v prihodnji sezoni zaigra na višji ravni. Verjamem, da ga bomo spremljali v eni od evroligaških moštev, morda pa tudi v eni izmed ekip, ki se bodo borile za naslov prvaka v 7Days EuroCupu. Codiju se seveda iskreno zahvaljujemo za vse, kar je v minuli sezoni napravil v dresu Cedevite Olimpije. Menim, da je za njim odlična sezona, tudi njegov odnos na vseh področjih je bil zelo dober. Želimo mu vso srečo v nadaljevanju kariere.

Februarja se je v Španijo podal Marko Simonović.
Kot vemo, je Simonović po skupnem dogovoru v februarju odšel na posojo v Unicajo Malago. Z njim imamo možnost podaljšanja oziroma prekinitve pogodbe po zaključku sezone, zato bomo, v odvisnosti od višine proračuna, videli, v kolikor bomo imeli tudi v prihodnji sezoni priložnost Marka spremljati v dresu Zmajev.

Najmlajši član ekipe v tej sezoni je bil Petar Vujačić, ki je prvi del sezone preživel pri ljubljanski Iliriji. Kakšno je stanje z njim?
Tudi s Petrom Vujačićem se pogovarjamo o prekinitvi pogodbe. Menimo, da Petar potrebuje sredino, kjer bo lahko več minut preživel na parketu. Na tej točki njegove kariere je igranje zelo pomembno, mi pa imamo igralni položaj, na katerem igra on, lepo zapolnjen, in posledično mu visoke minutaže ne bi uspeli zagotoviti. Vemo, da si Petar želi igrati, a s sestavo ekipe ter željami in cilji, ki sodijo zraven, mu tega na žalost ne moremo zagotoviti.

Na seznamu igralcev, ki bi lahko zaigrali za Cedevito Olimpijo, je tudi mladi črnogorski center Marko Simonović, ki se je v minuli sezoni kalil pri Megi Bemax. Ga bomo lahko v prihodnji sezoni znova spremljali v ljubljanskem dresu?
Mlajši Simonović se kot posojeni košarkar razvija v Megi Bemax. Lansko poletje smo se s srbskim klubom dogovorili za dveletno posojo. Marko ne skriva želje po tem, da se že v prihodnji sezoni preizkusi v Ligi NBA, zato se je tudi prijavil na nabor. Tudi mi mu seveda želimo vso srečo na naboru. V kolikor ne bo izbran, se bomo skupaj z vodilnimi možmi Mege Bemax pogovorili o opciji, da Marka znova priključimo Cedeviti Olimpiji.

Že lansko poletje je v Ukrajino na posojo odšel tudi Issuf Sanon.
Issuf Sanon je bil v tej sezoni posojen v domačo Ukrajino, imel pa je kar nekaj težav s poškodbami. To poletje imamo čas, da vidimo, kaj bomo storili z njim, se nam pa nikamor ne mudi, saj je časa dovolj. Ob tem je potrebno dodati, da je Issuf pred kratkim obnovil poškodbo, ki ga je v minuli sezoni pestila, in zaradi katere je izpustil lep del sezone. V sredo je že prestal operacijo, okrevanje pa bo znova dolgotrajno.

Kakšno je stanje z Davidom Kraljem, ki v tej sezoni pri Helios Suns sploh ni stopil na parket?
Z Davidom Kraljem smo prekinili pogodbo. Že na avgustovske priprave je David prišel poškodovan, poškodbo pa je staknil dan pred začetkom treningov. Prav ta poškodba je nato zaznamovala celotno sezono. Davidu seveda želimo vso srečo pri okrevanju, ter da se čim prej zdrav vrne na parket.

Je že sploh smiselno razmišljati o nekih napovedih za prihodnjo tekmovalno sezono?
Zavedati se moramo, da je ta nepričakovana in še vedno trajajoča pandemija koronavirusa vplivala in še vedno vpliva na čisto vse segmente našega življenja. To bodo morali imeti vsi, ki spremljajo Cedevito Olimpijo v mislih, ko bodo govorili o pričakovanjih za novo sezono. Mi o pričakovanjih za novo sezono zaenkrat še ne želimo govoriti, saj se je sezona 2019/20 šele dobro zaključila. Ostajamo ambiciozni, toda ambicije bodo skladne s proračunom, ki ga bomo imeli na voljo za sestavo članskega moštva. Časa imamo na voljo kar precej. Počakati moramo, da se življenje normalizira, in ko bomo vedeli vse, kaj in kako, bomo lahko objektivno povedali več o ciljih in naših ambicijah za prihajajočo sezono.

Foto: Cedevita Olimpija

Sorodne objave