19. obletnica “zabijanja smrti” #video

Mineva 19 let od OI iger leta 2000 v Sidneyu, kjer je zlato kolajno osvojila reprezentanca ZDA. Dogodek, ki pa je skoraj zasenčil končni rezultat Američanov je izvenzemeljsko zabijanje Vinca Carterja.


Danes superveteran Vince Carter, ki bo kmalu vstopil v rekordno 22. sezono v ligi NBA, je avtor čudežnega zabijanja, ki se je zgodilo pred točno devetnajstimi leti. Carter je na tekmi Američanov proti Francozom prestregel žogo, nato pa ob silovitem zabijanju razširil noge in dobesedno preskočil centra nasprotnega moštva. Američani so tekmo na koncu, tudi sicer gladko dobili.

#OTD 19 years ago at the Sydney 2000 Olympics – Vince Carter threw down arguably the 🐐 dunk! 🙌⁣⁣🎥 via Olympic Channel (@olympicchannel)

Objavil/a FIBA dne Sreda, 25. september 2019

Sramota francoskega centra skoraj privedla do samomora

Kdo je sploh nesrečnež preko katerega je zabil Carter? Gre za, kar 218 cm visokega, Frederica Weisa, ki je tako postal žrtev “posterizacije”. Dogodek je takrat odmeval tudi v francoskih medijih, ki so zabijanje preko njihovega reprezentanta poimenovali “dunk de la mort”, torej zabijanje smrti.

Ironično pri vsem skupaj pa je, da s tem zabijanjem sovpada tudi življenjska zgodba Frederica Weisa, ki je šla po olimpijskih igrah dejansko strmo navzdol. Najprej mu ni uspelo razviti kariere v ligi NBA, kjer so ga leta 1999 na naboru izbrali New York Knicksi. Imel je tudi težave v družini, kjer se mu je rodil bolan otrok, ločil pa se je tudi od svoje žene. Vse skupaj je pripeljalo tako daleč, da je Weis leta 2008 celo poskušal izvesti samomor.

Danes sicer živi normalno življenje, še vedno pa se spominja neverjetnega zabijanja izpres 19. let, ko je bil ob napačnem času na napačnem mestu.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave