Trifunović zadovoljen z žrebom skupin

Košarkarji Slovenije so dobili nasprotnike v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu. Med 23. in 28. junijem bodo igrali v Litvi, kjer jim bosta nasproti najprej stali reprezentanci Angole in Poljske. V Kaunasu bodo zaigrale še reprezentance Litve, Venezuele in Južne Koreje. Kvalifikacijski turnirji bodo potekali še v Splitu, Beogradu ter kanadski Victorii. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča.


Slovenija bo v Litvi igrala v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 24. junija 2020 proti Angoli. Naslednji dan jo čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipa iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (23., 24. in 25. junija) ter prostem dnevu (26. junij), bosta 27. junija namreč na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), 28. junija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger. V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.

Beograd
Skupina A: Dominikanska republika, Nova Zelandija, Srbija,
Skupina B: Portoriko, Italija, Senegal

Kaunas
Skupina A: Litva, Južna Koreja, Venezuela
Skupina B: Poljska, Slovenija, Angola

Split
Skupina A: Nemčija, Rusija, Mehika
Skupina B: Tunizija, Hrvaška, Brazilija

Victoria
Skupina A: Grčija, Kitajska, Kanada
Skupina B: Urugvaj, Češka, Turčija

Slovenija ima negativno razmerje zmag in porazov le z Litvo, in sicer 5-12, preostale štiri reprezentance pa so jo skupaj premagale le enkrat. Z Angolo je razmerje 3-0, z Južno Korejo in Venezuelo 2-0, s Poljsko pa 12-1. Poljaki so zmagali na evropskem prvenstvu v Celju, zadnji obračun z njimi pa se je odvijal v prvem kolu EP v Helsinkih leta 2017.

Radovan Trifunović, selektor moške članske reprezentance:
”Zadovoljen sem, saj smo dobili Litvo in ne Srbije ali Kanade, ki si jih nismo želeli. Do junija 2020 je še daleč, vsekakor pa imamo veliko željo, da se uvrstimo na olimpijske igre. Imamo tudi lepe možnosti, vendar moramo najprej na kvalifikacije priti v popolni postavi in seveda zdravi. Ob tem ne smemo pozabiti, da nas februarja čakata še dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki sta v tem trenutku v prvem planu.”

Edo Murić, slovenski reprezentant:
”Zagotovo so glavni favoriti turnirja Litovci, saj bo tekmovanje potekalo v Litvi, nenazadnje tudi ta država velja za košarkarsko. Litva je zgodovinsko zelo uspešna, vedno pa se predstavlja z močno reprezentanco. Poljska je nase opozorila na zadnjem svetovnem prvenstvu in igra sijajno. Reprezentanca skupaj igra že kar nekaj časa, zato se igralci med seboj dobro poznajo. Venezuele in Koreje še ne poznamo dovolj dobro, zato bomo o igri teh dveh reprezentanc več izvedeli od našega strokovnega štaba. Angola premore zelo dobre košarkarje, zato bo proti tej reprezentanci potrebno zaigrati na zelo visoki ravni, če jo bomo želeli premagati. Glede na žreb smo zagotovo favoriti naše skupine, zato bomo morali proti vsem našim tekmecem pokazati naš najboljši obraz. Verjamem, da možnosti za preboj na olimpijske igre imamo, več pa bomo zagotovo lahko vedeli in videli, ko bo natančno jasno, kdo vse bo nosil dres slovenske reprezentance.”

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
”Glavni cilj pred začetkom kvalifikacij je brez kančka dvoma nastop na olimpijskih igrah. Upam, da se bomo v Litvi pojavili v najboljši možni postavi, saj je pred vsemi nami še praktično celotna sezona. Marsikaj se še lahko zgodi. Upam, da bomo zdravi in pripravljeni na boj v kvalifikacijah. Olimpijske igre so največji športni dogodek in nositi dres svoje reprezentance na takšnem tekmovanju je posebno doživetje in čast. Verjamem, da bomo vsi fantje motivirani že na samih pripravah in, da bomo naredili vse, da se prebijemo skozi kvalifikacije.”

Foto: Fiba Europe

Sorodne objave