S kom se bodo aktualni evropski prvaki pomerili v kvalifikacijah za Eurobasket?

Ljubljana – Ženska in moška članska reprezentanca bosta na ponedeljkovem žrebu v Münchnu dobili tekmece v kvalifikacijah za evropski prvenstvi leta 2021. Kapetanka Nika Barič in soigralke bodo nasprotnice dobile ob 12.30 uri, varovanci selektorja Rada Trifunovića pa bodo za nasprotnike izvedeli po 13. uri, ko je predviden začetek žreba moškega dela kvalifikacij. Članice v prvem, člani v drugem kakovostnem bobnu.


V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu vstopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin bo imelo po štiri ekipe, tri skupine po tri, rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini pa se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Slovenke svoja edina nastopa na evropskih prvenstvih beležijo prav na zadnjih dveh druženjih najboljših evropskih ekip. Leta 2017 v Pragi so končale na 14. mestu, na pravkar končanem prvenstvu v Beogradu pa so osvojile 10. mesto, kar jih uvršča v prvi kakovostni boben pred ponedeljkovim žrebom. Reprezentančna okna za igranje kvalifikacijskih tekem bodo med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

Člani se v borbo za uvrstitev na EuroBasket podajajo kot aktualni evropski prvaki iz Carigrada in so razvrščeni v drugi kakovostni boben. Dvaintrideset reprezentanc bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

Na EuroBasket so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Možni tekmeci Slovenije so reprezentance iz tretjega bobna (Turčija, Italija, Latvija, Ukrajina), šestega bobna (Bosna in Hercegovina, Madžarska, Nizozemska, Makedonija) ter sedmega bobna (Estonija, Bolgarija, Švedska, Avstrija). Izmed gostiteljev prvenstva se izbranci selektorja Trifunovića tako lahko srečajo le z Italijo.

“Osebno nimam nekih pričakovanj glede nasprotnikov. Na žreb ne moremo vplivati, tako da se tudi z morebitnimi tekmeci nima smisla obremenjevati. V kvalifikacije za evropsko prvenstvo se podajamo kot aktualni evropski prvaki in ta sloves bomo morali na parketu upravičiti ter nenazadnje tudi popraviti vtis iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Si pa seveda želim, da se bomo v vseh reprezentančnih akcijah zbrali v najboljši možni sestavi v tistem trenutku,” se je na žreb ozrl Edo Murić, ki je kot zadnji opravljal vlogo kapetana slovenske članske izbrane vrste.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave