Prava kolonija mladih Slovencev v Realu: Novi član belega baleta Jan Vide

Real Madrid v zadnjem času velike upe polaga v mlade slovenske košarkarje. Očitno so jih pozitivne izkušnje z Luko Dončićem prepričale v dobro delo slovenskih košarkarskih trenerjev. Po Danu Duščaku in Urbanu Klavžarju se sedaj v Madrid namreč seli še 14-letni Jan Vide.


Jan Vide je bil do sedaj član domžalskega Heliosa, v lanski sezoni pa se je udeležil Realovega turnirja, na katerem so nastopali letniki 2005, in očitno prepričal španske trenerje. Vide ima sicer v svoji mladi karieri že kar nekaj lepih uspehov. S Heliosom je dvakrat postal državni prvak v kategoriji U13, še dvakrt pa mu je to uspelo tudi v selekciji U15. V finalu letošnjega državnega prvenstva je dosegel kar 41 točk.

“Za mano je nekaj neverjetnih let pri Helios Sunsih. Domžale so mi vzbudile veselje in ljubezen do košarke, za kar bom večno hvaležen. Seveda pa sem vesel tudi, da sem bil del ekip, ki so v zadnjih letih osvojile marsikateri naslov prvakov. Da me je Real Madrid povabil v svoje vrste, mi je v veliko čast, prav tako pa je to velika življenjska preizkušnja. Bo pa seveda prehod lažji, ker vem, da me tam že čaka slovenska pomoč. Da sem prišel do tega, se moram zahvalit vsem svojim soigralcem in trenerjem, predvsem pa hvala Gašperju Papežu, s katerim sva skupaj gradila mojo košarkarsko pot in osebnost. Seveda pa, če želiš uspeti, moraš v to vložiti veliko časa, dela, vztrajnosti, predvsem pa moraš verjeti vase, saj je na koncu vse odvisno le od tebe. V srcu pa bom vedno ostal ponosen “barvar”,” je ob prestopu povedal Vide, ki mu je ob vedenju da se v Madridu že nahajajo slovenski fantje vsekakor lažje. Ob Duščaku in Klavžarju bo tako pomemben adut mlajših kategorij Reala.

Za domžalski Helios je to že drugi mladi košarkar, ki je obdobju enega leta “pobegnil” v Real Madrid. Lansko leto je bil to Klavžar, letos Vide. “Jan Vide je nov mladenič, ki iz Domžal odhaja v Real Madrid. Gre za novo potrditev odličnega dela našega kolektiva in novo poglabljanje večne dileme o problematiki zgodnjih odhodov slovenskih košarkarjev v tujino. Z Real Madridom in straši smo dosegli dogovor o prestopu v okviru zmožnosti in pravil. Vsekakor Janu želimo veliko uspeha na novi poti, naša vrata za morebitno vrnitev pa vedno ostajajo odprta, saj se v klubu po najboljših močeh trudimo gojiti slovenska jedra vseh selekcij,” je dobro delo svojega štaba pohvalil direktor kluba Helios Suns Matevž Zupančič.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave