Nova košarkarja v Rogaški in Zlatorogu

Ljubljana – Srbski košarkar Djordje Lelić je nova okrepitev Rogaške, njihov branilec Žan Kosič pa se seli v Podčetrtek, kjer začenjajo s sestavo članske ekipe. Znano je tudi, da moštvo Rogaške zapušča ameriški branilec Rashun Davis, pogodbe so potekle Leonu Šantlju, Marku Pajiću, Siniši Biliću, Sretenu Kneževiću in Stefanu Mijoviću. Nov košarkar v Zlatorogu je branilec Tomaž Jereb.

Aktivnosti prvoligaških klubov pred novo tekmovalno sezono v 1. SKL so že v polnem teku. V prihajajoči sezoni bomo v državnem prvenstvu ponovno spremljali drugoligaškega povratnika, ekipo iz Podčetrtka, poleg številnih igralskih sprememb pa so nekateri klubi osvežili tudi svoje trenerske vrste in vodilne klubske položaje. Priča smo bili tudi novi ustanovitvi oziroma spojitvi dveh klubov.


CEDEVITA OLIMPIJA

Skupščini KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb sta 8. julija potrdili spojitev omenjenih klubov v novi klub KK Cedevita Olimpija Ljubljana s sedežem v Ljubljani. Ljubljanski klub je prav tako sprejel novo vodstvo ter imenoval novega glavnega trenerja članske ekipe, ki je postal hrvaški strokovnjak Slaven Rimac.

Istočasno je Cedevita Olimpija v svoje vrste zvabila stalnega člana slovenske moške članske reprezentance Eda Murića, ki je leta 2017 osvojil tudi naslov evropskega prvaka. Prav tako bosta v prihajajoči sezoni dres ljubljanskega kluba oblekla še dva člana ekipe evropskih prvakov, Saša Zagorac in Jaka Blažič. Poleg članov slovenske reprezentance sta se zmajem pridružila še slovenski košarkar Martin Krampelj, in otrok ljubljanskega kluba, Mirko Mulalić. Od tujih košarkarjev pa so se Cedeviti Olimpiji pridružili izkušeni srbski košarkar Marko Simonović, ameriški krilni center Mikael Hopkinster ameriški organizator igreCodi Miller-McIntyre.

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR

Gorenjski klub bo tudi v prihajajoči sezoni vodil dosedanji strateg Konstantin Subotič, ki je v pretekli sezoni Šenčur pripeljal vse do četrtfinala državnega prvenstva. Na mestu pomočnika se mu bo pridružil dosedanji branilec in član ekipe GGD Šenčur, Miljan Pavković. Kakšna bo igralska zasedba za novo sezono trenutno še ni znano, po nekaterih novicah pa naj bi se članski ekipi pridružil nekdanji košarkar Hopsov Tjaž Rotar. Je pa klub že zapustil krilni center Gezim Morina, ki je okrepil prav moštvo s Polzele.

HELIOS SUNS

Domžalčani, ki so v pretekli sezoni prišli vse do polfinala državnega prvenstva, so v svoje vrste zvabili najboljšega strelca in skakalca lanske sezone Lige Nova KBM, Davorja Konjevića. Košarkarsko kariero bo v Heliosu nadaljeval tudi občasni slovenski reprezentant in lani najkoristnejši košarkar moštva iz Domžal, Blaž Mahkovic.

HOPSI POLZELA

Hopse s Polzele so po koncu tekmovalne sezone zapustili vsi trije ameriški košarkarji, ki so poleg visoke trojice Sixt Primorske imeli najboljši statistični učinek v državnem prvenstvu. Hopsi so nato v svoje vrste zvabili dva nova ameriška košarkarja. Antony Deray Collins je okrepil branilske položaje, Nathen Fowler pa centrska. Poleg Američanov bosta dres Hopsov ponovno oblekla Miha Vašl in Gezim Morina.

KRKA

Novomeška Krka je pred novo sezono podaljšala pogodbo z enim izmed ključnih košarkarjev tega kluba v prejšnji sezoni, Luko Lapornikom, prvi novinec v dresu Krke pa je hrvaški reprezentantIvan Ramljak. Novo mesto je pred novo sezono zapustil Dino Cinac.

KK PODČETRTEK

Podčetrtek se po izjemni sezoni v 2. SKL vrača med elito. Moštvo bo tudi v prihodnji sezoni vodil trener Davor Brečko, od igralske zasedbe, ki je v pretekli sezoni branila barve Podčetrtka, pa v ekipi ostajata branilca Dejan Milašinović in Nejc Strnad, krilo Gašper Sevšek ter center Anže Cerkovnik.Novinec v dresu Podčetrtka je branilec Žan Kosič, ki je v pretekli sezoni igral v Rogaški.

KK ROGAŠKA

Slatničani bodo v novo sezono krenili s povsem spremenjeno ekipo. Veljavno pogodbo ima le Luka Božak, vsem ostalim košarkarjem pa so pogodbe potekle. Pri nekaterih še obstaja možnost, da klub aktivira klavzulo, ki bi pogodbo podaljšala, zagotovo pa so moštvo že zapustili Mirza Sarajlija, Miha Vašl, Rashun Davis in Žan Kosič, ki bo v prihajajoči sezoni igral v Podčetrtku. Rogaška je po šestih sezonah delovanja v klubu dosegla podaljšanje sodelovanja z dosedanjim trenerjem, Damjanom Novakovićem, moštvo pa sta okrepila nekdanji kapetan Rogaške, Miha Fon in nekdanji član aktualnih državnih prvakov Sixt Primorske, Daniel Vujasinović. Tretja okrepitev v Rogaški je srbski košarkar Djordje Lelić.

KK ŠENTJUR

Po lanski sezoni se je košarkarski klub Šentjur lotil prenove članske ekipe. Mesto trenerja je prevzel Saša Dončić, ki je v lanski sezoni vodil Ilirijo. Znani sta tudi prvi dve igralski okrepitvi, barve Šentjurja bosta v prihodnji sezoni branila Jan Rebec in nekdanji član tega kluba, Ivan Držić. Še tretjo sezono zapored bo v šentjurskem dresu igral Miloš Pešić, kot novinec pa v ekipo prihaja ameriški branilec, Tadric Jackson. Od košarkarjev, ki so v sezoni 2018/2019 igrali v Šentjurju, sta pred novo sezono v ekipi navedena Jernej Ledl in Emir Ahmedović. Svojo košarkarsko kariero je zaključil center Matej Krušič.

SIXT PRIMORSKA

Prvaki iz Kopra, ki so v lanski sezoni osvojili kar štiri lovorike, so po koncu tekmovalne sezone uspeli zadržati jedro ekipe ter odlično igralsko navezo Šiško – Čakarun – Kuridža – Harris. Tigrom sta nadaljnjo zvestobo obljubila Marjan Čakarun in Marko Jagodić-Kuridža, aktualnim državnim prvakom pa se je pod obročem pridružil še slovenski reprezentant in evropski prvak, Žiga Dimec. Dres Sixt Primorske bosta v prihodnji sezoni nosila slovenski organizator igre in nekdanji član Zlatoroga, Nejc Barič in nekdanji član Cedevite Olimpije, Aleksandar Lazić. Na Obalo prihaja tudi atraktivni ameriški branilec, Stephen Holt.

ZLATOROG LAŠKO

Prvoligaški klub iz Laškega so po koncu lanske sezone zapustili vsi tuji košarkarji, sodelovanje s klubom pa je prekinil tudi ameriški trener Chris Thomas. Člansko ekipo bo tako v prihajajoči sezoni vodil trener Robi Ribežl. Laščani so v svoje vrste že zvabili nova dva ameriška košarkarja, to sta Kaleb Alejandro Joseph in DaJuan Margeuke Coleman. Poleg ameriških igralcev se v Tri Lilije po letu dni ponovno vrača Petar Kusovac, novinca v dresu Zlatoroga pa sta krilni igralec, Matic Grušovnik in branilec Tomaž Jereb.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave