Nov košarkarski spektakel v Ljubljani

Ljubljana – Z jutrišnjim dnem se začenja uradno odštevanje do ženskega evropskega košarkarskega prvenstva leta 2023. Devetintrideseto izvedbo prvenstva stare celine za košarkarice bosta med 15. in 25. junijem gostila Slovenija in Izrael. Leto dni do začetka prvenstva je prišlo do spremembe prizorišča tekem skupinskega dela v Sloveniji. Tudi tega bo namreč gostila Ljubljana.


Prvotno je bilo sicer predvideno, da se bodo tekme slovenskega skupinskega dela igrale v Kopru in Celju, Ljubljana pa naj bi gostila le izločilne boje. Košarkarska zveza Slovenije in lokalni organizacijski odbor pa sta zaradi situacije s pandemijo v zadnjih dveh letih ter trenutnega dogajanja v Ukrajini, Rusiji in posledično celotni Evropi s Fibo Europe dosegla dogovor, da bo slovenski del prvenstva gostila zgolj Ljubljana.

Slovenska prestolnica z dvorano Stožice je namreč idealna rešitev, ki ustreza vsem potrebam velikega dogodka ter zahtevam sodelujočih reprezentanc, navijačev, uradnih oseb ter vseh ostalih ljubiteljev košarke. Tel Aviv in Ljubljana bosta tako vsak gostila po dve skupini uvodnega skupinskega dela, v Stožicah pa bodo potekali tudi boji izločilnega dela in dvoboji za medalje.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:
”Leto dni do začetka ženskega evropskega prvenstva je organizacijski odbor že prešel v drugo fazo same priprave organizacije dogodka. Žal trenutna situacija po Evropi vsem deležnikom v športu dodobra otežuje delo in zaostreni pogoji ter ekonomske razmere so nas prisilile, da smo skupaj z mednarodno zvezo FIBA Europe iskali rešitve, da izvedbo prvenstva zadržimo v Sloveniji. Tako je bila na koncu sprejeta skupna odločitev, da namesto treh lokacij, prvenstvo izvedemo zgolj na enem prizorišču v Stožicah. Mestni občini Celje na čelu z županom Bojanom Šrotom ter Mestni občini Koper ter županu Alešu Bržanu se iskreno zahvaljujem za pripravljenost gostiti skupinski del prvenstva in prepričan sem, da bomo v prihodnosti še naprej uspešno sodelovali. Kar smo nenazadnje večkrat že dokazali.”

Na evropskem prvenstvu bo zaigralo šestnajst reprezentanc, ki bo razdeljenih v štiri skupine s po štirimi ekipami. Kvalifikacije za nastop na prvenstvu že potekajo, za sodelujočimi pa je prvi cikel tekmovanja, ko sta bila lanskega novembra odigrana uvodna kola. Drugi cikel bo na sporedu med 20. in 28. novembrom (tekme 24. in 27. novembra) letos, medtem ko bo zadnji potekal med 5. in 13. februarjem (tekme 9. in 12. februarja) prihodnje leto.

V boj za nastop na prvenstvu se je sicer podalo 38 reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo. Poleg Slovenije in Izraela, ki v kvalifikacijah sicer nastopata, a sta na EuroBasket kot gostitelja uvrščena neposredno, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023

Sorodne objave