Nekdanji košarkarji Koper Primorske z javnim pismom

Bolj ali manj je zdaj že jasno, da je zgodba Koper Primorske tudi dokončno končana, pri čemer so najkrajšo potegnili številni košarkarji in strokovni delavci kluba.


V javnem pismu so se zdaj oglasili številni nekdanji košarkarji, ki so ostali brez prisluženega honorarja in prst usmerili proti krivcem za nastalo situacijo. Javno pismo objavljeno v časniku EkipaSN objavljamo v celoti:

“V luči dogajanj, povezanih s KK Primorsko, smo se v dani situaciji dolžni oglasiti tudi nekateri nekdanji košarkarji sedaj že nekdanjega kluba iz Kopra. Čeprav nas o zaključku delovanja uradno še vedno ni obvestil nihče, je več ali manj jasno, da je primorska košarkarska pravljica končana. Končuje pa se tudi naše upanje, da bi po normalni poti prišli do plačil, ki nam jih klub dolguje. Ker klubska komunikacija že dalj časa ne obstaja, smo na tak način primorani obvestiti odgovorne in javnost, da bomo za dosego svojih pravic uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva. Nesprejemljivo se nam zdi, da za nastali fiasko, za številne v več letih prevarane upnike iz vrst igralcev, trenerjev, delavcev, dobaviteljev in partnerjev, v pravni državi ne bi odgovarjal nihče.
Pod to pismo podpisani košarkarji smo bili ves ta čas tiho in skušali razumeti nastalo situacijo ter bili pripravljeni na kakršenkoli pošten dogovor ali poravnavo. Pri mnogih do tega nikoli ni prišlo, pri nekaterih pa se tudi te poravnave niso spoštovale.
Čudi nas, da do česa takega lahko pride v pravni državi, članici Evropske unije, kjer naj bi športna društva formalnopravno delovala po kalupu podjetij ter bila podvržena vsem obveznostim, ki jih imajo le-ta, in revizijam. To se dogaja v sistemu, kjer smo igralci poravnali vse prispevke in davke na izdane račune, ki nikoli niso bili poravnani, s čimer nismo bili le opeharjeni za svoja neto plačila, pač pa smo si ustvarjali velike izgube. To se je dogajalo v občini, kjer je župan veselo rezal torto ob naših uspehih, vsi pa so poniknili, ko bi bilo potrebno priskočiti na pomoč. Je torej možno, da v Republiki Sloveniji za tovrstno goljufijo s številnimi žrtvami ne odgovarja nihče?

Čudi nas, da kaj takšnega dopušča Slovenska košarkarska zveza, ki je klubu po že v štartu netransparentni fuziji s KK Lastovka dovolila delovanje preko »partnerskih« podjetij, kot je bilo podjetje Incognitus športni marketing, d. o. o. Podjetje je bilo očitno uporabljeno kot varovalka lastnika prav za primer, do katerega je prišlo. KZS je klubu z enormnim finančnim dolgom, razvidnim iz vseh evidenc in pričevanj upnikov, tudi v letošnji sezoni dodelila licenco za nastopanje v prvi slovenski ligi in s tem v negotovost potisnila celotno tekmovanje. Pri dolgi nejasnosti glede nastopa Primorske v ligi ABA1 je škodo utrpela celo mednarodna scena – dve uveljavljeni ligi ABA1 in ABA2. Je možno, da se kaj takega dogaja v državi evropskih košarkarskih prvakov, Luke Dončića, Gorana Dragića?
Z naštevanjem številnih drugih nejasnih potez, prelomljenih obljub in malverzacij bi bilo to pismo enostavno predolgo, zato zaključujemo s tem, kar smo povedali že v uvodu. Igralci bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi na odgovornost poklicali idejne vodje nasedlega projekta, v katerega so šli brez pravega poslovnega načrta, zlasti Miho Debevca, Klemna Pura in predsednika društva ter nosilca partnerskih podjetij v stečaju – bahatega Gregorja Vugo, o čigar odnosu in vedenju ne gre izgubljati besed. Gregor Vuga je kot predsednik društva sezone začenjal brez kakršnegakoli finančnega kritja za podpisane pogodbe, kar sedaj na svoji koži občutimo mi in naše družine.
Hvala soigralcem, trenerjem in navijačem, ki so nam ves čas stali ob strani in bili na koncu nič drugače prikrajšani za obljubljeno!”

Podpisniki: Nejc Barič, Marjan Čakarun, Žiga Dimec, Lance Harris, Alen Hodžić, Marko Jagodić-Kuridža, Jan Kosi, Aleksandar Lazić, Ivan Marinković, Samo Udrih, Daniel Vujasinović, Nejc Zupan

Foto: Koper Primorska

Sorodne objave