Mladi Mariborčan se podaja na dolgo pot do NBA

Šestnajstletni Jaka Oberlajt je v Mariborski srednji šoli zaključil prvo poglavje svojega življenja. Novega in novo šolsko leto bo namreč začel v Ameriki v zvezni državi Georgia, kjer se bo pridružil njihovi college ekipi, ter se skušal nekoč prebiti v NBA.


Nedavno so njegov talent zavohali v Ameriki, Rabun Gap iz Atlante pa ga je povabil na njihovo šolo. Za Jako je bila to relativno lahka odločitev, saj drugega cilja kot je NBA praktično nima. “Plana B sploh ne potrebujem, ker je to moj edini cilj. Če mi morda ne bo uspelo, pa si bom postavil alternativne cilje. Zdaj ni časa za to. Treba je slediti temu in edinemu planu, končati šolanje in nekako biti še bližje ligi NBA,” je za Večer dejal nadobudni najstnik.

Celotna izkušnja bi, pravi, ogromno dodala na njegovi poti do uresničitve sanj: “Angleški jezik bom definitivno imel možnost nadgraditi, pa tudi igrati z zelo sposobnimi košarkarji, kar bo velik izziv. Sicer pa lahko samo sanjaš, da igraš košarko tam, kjer veliko dajo na to vrsto športa in jo podpirajo.”

Jaka trenira dvakrat na dan, med vikendi se redno udeležuje tekem, sicer pa je tudi član mlajše selekcije slovenske reprezentance. Kljub temu je lepo, da se fant zaveda, da pred nadarjenostjo stoji delo in kot sam pravi: “Pri moji igri je več trdega dela kot talenta. “Nikoli ne smeš nehati dokazovati, da je nekaj tvoje poslanstvo. Nikoli ni dovolj vloženega truda. Vsaka tekma je nov, svojevrsten izziv, cilj sta vedno dobra dinamika in zmaga.”

Za mladega najstnika trenutno ne obstaja nič drugega kot košarka in glede na sistem, ki ga gojijo v Ameriki, je to morda sicer kruta toda edina prava pot. “Niti na morje mi letos ni uspelo iti, trenutno treniram z vso dušo in telesom. Tudi punce sem dal začasno na stranski tir. Tudi zato, ker odhajam. Zavedam se, da se bo kasneje našel čas tudi za to,” je iskren Jaka, ki mu po njegovih besedah veliko podpore nudijo tudi tisti najbližji.

VIDEO Greg’s court (https://www.youtube.com/user/gregsasevi)

Foto: G. Sevšek, osebni arhiv

Sorodne objave