Koper Primorska v četrtfinalu Superpokala ugnala Crveno Zvezdo

Košarkarjem Koper Primorske, ki bodo v novi sezoni prvič v svoji še ne štiriletni zgodovini nastopali med elitnimi klubi nekdanje skupne države, je uspel izjemen podvig. V četrtfinalu regionalnega Superpokala v Zagrebu, ki služi kot uvertura v novo sezono Lige ABA, so na kolena spravili branilca obeh regionalnih naslovov Crveno zvezdo. Ekipo, ki v novi sezoni nastopala tudi v elitni Evroligi, so tigri ugnali z 88:82.


Z velikim skalpom si je koprsko moštvo zagotovilo pot v polfinale, ki bo v domu Dražena Petrovića na sporedu to soboto. V njem se bodo ob 17. uri znova pomerili z beograjskim klubom, tokrat Partizanom, ki je bil na prvi tekmi s 86:73 boljši od Mege Bemax.

Koprski tigri, za katere je bil to prvi preizkus na veliki regionalni sceni, so tekmo začeli nekoliko neprepričljivo. To so Beograjčani izkoristili za hitro vodstvo s 6:0, sredi šeste minute pa je ekipi ločilo že devet točk (16:7). Dodatna skrb je za Jurico Golemca prišla minuto za tem, ko je

Lance Harris, sicer izjemno pomemben člen udarne peterke, prejel že svojo tretjo osebno napako. A to je soigralce ameriškega krilnega košarkarja le še bolj vzpodbudilo. Ti so še bolj strnili svoje vrste, Žan Mark Šiško pa je s slalomom in uspešnim polaganjem tik pred zvokom sirene poskrbel, da je po 10 minutah ekipi ločila le točka (25:26).

Zalet, ki so ga tigri dobili v zaključku prve četrtine, so prenesli tudi v nadaljevanje. Nejc Barič je s trojko po slabih 13 minutah igre poskrbel za prvo koprsko vodstvo (31:29), to pa je nato trajalo vse do konca. Sredi 19. minute je Marko Jagodić-Kuridža, z 11 točkami najboljši tiger v prvem polčasu, prvič povišal na plus 10 (44:34). Enako je na začetku druge polovice tekme s trojko storil Harris (51:41), po novem uspešnem metu izza črte 6,75, tedaj iz rok Šiška, pa so tigri vodili že za 11 (55:44).

Crveni zvezdi je do sredine 26. minute uspel delni niz 11:1, s katerim se je približala na le točko zaostanka (55:56). Nalet so nato uspeli zavreti Jagodić-Kuridža, Ivan Marinković in Harris, piko na i pa je s svojo tretjo trojko dodal Barič. S košem zasavskega organizatorja igre je njegova ekipa znova vodila za visokih 11 točk (68:57, v nadaljevanju pa uspešno odbila vse napade.

V dresu Koper Primorske je z 18 točkami (6/7 za dve) in devetimi skoki blestel Jagodić-Kuridža (indeks 27). S 14 točkami mu je sledil Harris (3/4 za tri), 10 jih je dodal Stephen Holt.

Jurica Golemac, trener Koper Primorske:
“Na uvodu tekme smo bili nekoliko šibki, fascinirani nad tekmecem, morda celo prestrašeni zaradi nasprotne ekipe in njenega imena. To so Beograjčani izkoristili za nekaj zadetih metov, med njimi tudi takšne
ob osebni napaki. A ko so naši fantje zadeli prvi met in začutili, da proti tekmecem lahko igrajo, so pridobili na samozavesti. Uresničilo se je tisto, kar smo na treningih govorili zadnjih nekaj dni – da nikogar ne smemo podcenjevati, obenem pa se nobenega
niti bati, saj premoremo kakovost.”

Marko Jagodić-Kuridža, košarkar Koper Primorske:
“Odigrali smo dobro tekmo. Srečni smo zaradi zmage proti uglednim tekmecem. Sedaj je to za nami, moramo se čim bolje pripraviti na naslednji preizkus. V naši ekipi ni nobene evforije. Crvena zvezda je tekmo
začela nekoliko podcenjevalno. Uspeli smo zadeti nekaj metov, a tudi njim se je uspelo vrniti v igro. Na koncu smo zmagali, tako je to v športu. Beograjčanom želim veliko sreče v nadaljevanju sezone.”

Žan Mark Šiško, košarkar Koper Primorske:
»Za nami je dobra tekma proti favorizirani Crveni zvezdi. Tekmo smo začeli po dogovorih – z veliko želje, borbenosti in brez strahospoštovanja tekmeca. Ko smo videli, da se lahko kosamo s tekmeci, smo se sprostili.
Stekla nam je igra na obeh straneh igrišča. Zasluženo smo zmagali!”

SUPERPOKAL LIGE ABA:

Četrtek, 26. septembra (Zagreb, KC Dražen Petrović):

CRVENA ZVEZDA MTS : KOPER PRIMORSKA 82:88 (26:25, 15:21, 21:23, 20:19)

Koper Primorska: Holt 10 (4 podaje), Harris 14, Čakarun 9, Barič 9 (3 podaje), Kosi, Lazić 9 (5 skokov), Marinković 6, Hodžić, Jagodić-Kuridža 18 (9 skokov), Dimec 5, Šiško 8 (7 podaj), Vončina.

Foto: KK Koper Primorska/Žiga Mikeli

Sorodne objave