Jordan Morgan prejel posebno priznanje s strani Baracka Obame

Novopečeni slovenski državljan Jordan Morgan je na terenu poznan kot neustrašen borec, navdušuje pa tudi izven košarkarskih parketov.

Košarkarska zveza Slovenije je danes sporočila, da je Jordan Morgan že prejel slovenski potni list, tako da bo čez dva tedna na voljo selektorju Radu Trifunoviću v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 28-letni ameriški košarkar je v Sloveniji igral v sezoni 2017/18 v dresu takratne Petrol Olimpije, po njegovih besedah sodeč pa ga je naša domovina zares začarala. Marsikateri ameriški košarkar je v preteklosti že sprejel potni list evropske države v želji, da bi lahko nastopal kot domač igralec, obenem pa se igralci na reprezentančnih tekmovanjih pogosto tudi izkažejo in boljše prodajo. Toda Morgan zares daje občutek, da si iskreno želi nastopati za Slovenijo in da bo zmeraj dal vse od sebe v dresu s slovenskimi simboli.

Pred prihodom v Evropo pa je bil Morgan v ZDA znan tudi kot izredno priden študent in vzornik izven igrišč. S športno štipendijo se je vpisal na University of Michigan (šola ima eno izmed boljših košarkarskih ekip v NCAA), kjer je v vsega treh letih diplomiral iz industrijskega inženiringa, za svoje odlične akademske dosežke pa je prejel tudi univerzitetno nagrado imenovano Order of Angell. Morgan je na univerzi ostal še eno leto in v tem času tudi dokončal magisterij.

Največje obštudijsko priznanje pa je prejel leta 2014 s strani Baracka Obame. Takratni ameriški predsednik je imel na univerzi govor o zvišanju minimalne plače, med govorom pa je celo izpostavil takrat še študenta Jordana Morgana, v smislu, da je vzoren športnik/študent hkrati, ki je celo vpisal magistrski študij na področju inženirstva.

Nekaj mesecev kasneje je za svoje akademsko prizadevanje prejel podpisano pismo iz Bele hiše, v katerem mu je Obama posebej čestital za vse študijske dosežke. Po koncu šolanja je Morgan odprl tudi svojo dobrodelno organizacijo Jordan Morgan Foundation, ki pomaga socialno ogroženim mladostnikom.

Foto: KZS

Sorodne objave